Чи розмістить НАТО свої бази в Україні на основі Плану перемоги: коли побачимо військових Альянсу

Політична воля наших союзників може кардинально змінити правила гри

Президент України Володимир Зеленський озвучив пункти Плану Перемоги, які не є секретними. Червоною лінією в Плані проходить зближення з НАТО? Чи можливе розміщення баз НАТО в Україні на основі Плану перемоги? Що вже зараз може стимулювати залучення військових країн Альянсу у війні? Видання "Коментарі" розбиралося в цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Україна може піти по шляху Фінляндії і Швеції

Військовий експерт, директор New Geopolitics Research Network Михайло Самусь в ефірі Радіо NV зазначив, що можливість розміщення баз країн Організації Північноатлантичного договору на основі плану перемоги України існує.

Експерт відзначив, що в Україні вже існували нестратегічні сили стримування у складі Збройних сил. Зокрема, туди, перш за все, входили ракетні сили, які передбачали наявність балістичних, крилатих ракет і т.д.

"На жаль, цей компонент не був реалізований, але, рід військ такий у нас існував", - сказав Самусь.

За його словами, після запрошення до членства в НАТО відповідна ратифікація країнами-членами про вступ України може затягнутися на досить тривалий час, навіть на кілька років, аж до завершення війни, або до інших процесів, які відбуватимуться у країнах Альянсу.

У цьому зв'язку, Михайло Самусь навів приклад досвіду Фінляндії і Швеції, коли у цих держав був рік від моменту запрошення до затвердження національних процедур, ратифікації та фінального затвердження. Експерт відзначив:

"Так от тоді вже існували такі гарантії безпеки, які не включали статтю 5 (про те, що напад на одного члена НАТО означає напад на увесь Альянс – ред.), але, у принципі, вже були гарантії безпеки з боку країн НАТО, якщо раптом буде якась загроза суверенітету і територіальній цілісності Фінляндії і Швеції. З Україною може бути так само".

За його словами, саме у цей час, у принципі, можуть бути розміщені бази НАТО або бази окремих країн-членів НАТО.

Київ має зайняти більш жорстку позицію

Військовий аналітик, ветеран російсько-української війни, майор запасу НГУ Олексій Гетьман в інтерв'ю УНІАН розповів, що питання про можливе розміщення військових НАТО в Україні потрібно порушувати вже зараз. Адже, як тільки у нас з’являться докази того, що на стороні РФ воюють військові КНДР, то російсько-українська війна автоматично перейде щонайменше у російсько-північнокорейсько-українську війну.

"Тож, потрібні вже інші підходи і щодо того, яку зброю нам надавати, і щодо дозволів бити по Росії. Взагалі, думаю, настав час порушити питання щодо залучення військових із країн НАТО для захисту нашої країни. Якщо Північна Корея братиме участь у війні не в якості добровольців, інструкторів, вчителів, а регулярними частинами, юридично це називають світовою війною", – говорить експерт.

Гетьман вважає, що Київ має зайняти більш жорстку позицію, яка має полягати в тому, що, коли у війні беруть участь декілька країн – це вже не конфлікт між Росією та Україною, це війна, в якій беруть участь країни з інших континентів.

"Юридично – це світова війна. При світовій війні потрібно змінювати концепцію допомоги нашій країні, і допомога має бути не тільки зброєю, а й військовими. Адже нам складно тримати захист всієї східної Європи самотужки. Нам потрібні ще люди, хоча б на третю лінію", – зауважив експерт.

Читайте також на порталі "Коментарі" - наскільки реальним до виконання є План перемоги: чи допоможе він закінчити війну.