Чому знову порушують питання членства України НАТО: яке рішення готує Захід

На Заході шукають найефективніший запобіжник від вторгнення Росії в Україну

Час від часу виникають розмови щодо перспектив членства України в НАТО. Ось і зараз уже колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю "Financial Times" заявив, що цілком реальним може бути сценарій, за якого Україна стає членом Північноатлантичного Альянсу, але не всі її території деокуповані. Що стоїть за цією заявою? Навіщо її робити, якщо, як відомо, усередині блоку немає навіть єдиної позиції щодо приєднання України до Альянсу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Майже, напевно, питання нашого членства в НАТО вирішуватиметься лише після завершення війни

Політолог, політичний консультант Володимир Фесенко зазначив, що згадана заява Столтенберга відображає реальну, хоча поки що й неофіційну дискусію щодо можливості та доцільності вступу України до НАТО у найближчій перспективі. Останнім часом ця дискусія активізувалася у контексті умов завершення війни між Росією та Україною. Відносини з Україною стали одним із головних пріоритетів для НАТО, що підтвердив і нещодавній візит нового Генсека НАТО Марка Рютте до Києва, який став першим його закордонним візитом.

"Насправді НАТО співпрацює з Україною набагато більше, ніж із більшістю своїх членів. Але нас цікавлять не просто масштаби співробітництва з НАТО, а поширення в Україні дій статті 5 Договору НАТО про колективну оборону. Тому Україна й прагне членства в НАТО. А в НАТО не хочуть вступати у війну з Росією, оскільки це ризик ядерної війни, тому наразі не готові до прийняття України до своїх лав", – зазначив експерт.

Володимир Фесенко також звертає увагу, що треба враховувати, що Столтенберг не обтяжений нині офіційними посадовими обмеженнями і може робити зараз набагато вільніші заяви, ніж раніше.

"Сценарій, який передбачає можливість вступу України до НАТО, але при цьому п'ята стаття Договору НАТО про колективну оборону поширюватиметься лише на території, які контролює Україна, є, на мій погляд, єдиним реалістичним сценарієм приєднання України до НАТО найближчими роками. Звичайно, вже після завершення нинішньої війни. Цей сценарій мінімізує можливість прямого військового зіткнення НАТО з Росією, але може стати найефективнішим запобіжником від нового вторгнення Росії до України, отскільки не лише у Вашингтоні та Берліні побоюються війни з Росією, а й у Кремлі цього бояться не менше. Поки що жодна країна світу не вступала у війну з НАТО. І цей сценарій дозволяє Україні вступити до НАТО, не чекаючи повної деокупації всіх територій, захоплених Росією в Україні. Попри поширений стереотип цей сценарій не означає відмови від окупованих територій. Просто НАТО не братиме на себе зобов'язань щодо деокупації територій, захоплених Росією в Україні. А повне повернення цих територій до складу України у будь-якому разі є невизначеною перспективою, і більше залежить від ситуації в Росії, ніж від членства України в НАТО", – каже політолог.

Він додає, що цей сценарій вперше сформулював Генрі Кісінджер (понад півтора роки тому), але потім його активно став розвивати і просувати колишній Генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен. Расмуссен також посилався на прецедент ФРН, яка стала членом НАТО в 1955 р., хоча територія Німеччини була тоді розділена. Раніше дискусія навколо цього сценарію була суто теоретичною, але зараз вона явно переходить у практичнішу площину, і цей сценарій має дедалі більше авторитетних прихильників, про що свідчить і інтерв'ю Столтенберга. Ще один колишній генсек НАТО підтримав цей сценарій.

"У НАТО справді немає повної єдності щодо членства України в НАТО. Але ця дискусія стосується не можливості членства України в НАТО, а питання про те, коли і як вирішувати питання членства України в НАТО. США та Німеччина, наприклад, не є противниками членства України в НАТО, однак вони вважають недоцільним порушувати це питання (і надсилати Україні запрошення на вступ до Альянсу) під час війни. Але навіть у Білому домі зараз тема запрошення України до НАТО стала предметом аналізу та обговорення. Публічно та категорично виступає проти членства України в НАТО лише прем'єр-міністр Угорщини Орбан. Але, як показує досвід європейської інтеграції України, а також досвід вступу до НАТО Швеції, опір Угорщини можна долати, хоч і не відразу. Майже, напевно, питання про вступ України до НАТО вирішуватиметься лише після завершення нинішньої війни між Росією та Україною. І в майбутніх переговорах щодо завершення цієї війни питання про перспективи членства України буде одним із найскладніших і найпроблемніших", – підсумував Володимир Фесенко.

Захід активно обговорює, як може закінчитись російсько-українська війна

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін висловив думку, що обговорення з приводу потенційного вступу та умови вступу України до НАТО пов'язані з тим, що, по факту, на Заході backstage світової політики активно обговорює, як може закінчитися російсько-українська війна.

"І мені здається, що не просто так у низці західних видань справді з'являються ідеї про те, щоб Україна змогла прискорено вступити до НАТО на тих територіях, які контролює. Зрозуміло, без визнання окупованої території і так далі, але по факту за західно-ненецьким сценарієм. Або отримала певні гарантії безпеки, типу того, як отримав Ізраїль. Ось ці всі дискусії ще паралельно пов'язуються з питанням, що президент Сполучених Штатів Америки Джо Байден хотів би увійти в історію на якійсь високій ноті, тому що зараз ситуація полягає в тому, що війна на Близькому Сході розгоряється, російсько-українська війна продовжується, А ось таке швидке рішення – пропозиція Україні певних гарантій безпеки могла б виглядати, як це називалося в давній Греції "Бог з машини", тобто несподіваним рішенням, яке могло б сильно вплинути на ситуацію. Тому, я думаю, що всі чутки, які з'являються, це може бути частина обговорень, які відбуваються на backstage світової політики", – прокоментував Олексій Якубін.

Читайте на порталі "Коментарі" - Зеленський назвав єдине рішення НАТО, яке не дозволить ламати порядок життя в Європі.