Інцидент з російськими винищувачами: дві країни НАТО перехопили бойові літаки РФ

Російські винищувачі були перехоплені літаками Швеції та Німеччини над Балтійським морем.

ВПС Швеції та Німеччини перехопили два російські винищувачі, які прямували у бік країни НАТО – Латвії. Росіяни не повідомили про маршрут польотів, а також вимкнули свої транспондери.

Представник ВПС Німеччини повідомив, що два німецькі винищувачі Eurofighter, а також два шведські літаки піднялися в повітря, щоб встановити контакт з російськими пілотами та з’ясувати причини їх польоту.

У Німеччині припускають, що російські літаки здійснювали політ у зв'язку з навчаннями військових кораблів РФ у Балтійському морі. За словами представника ВПС Німеччини, транспондери було вимкнено, а пілоти не відповідали на радіозапити. Крім того, план польоту повітряних суден не було повідомлено заздалегідь, як це зазвичай буває для польотів у районі Балтійського моря.

Як наслідок чотири літаки НАТО було піднято для перехоплення двох російських винищувачів Су-30. За словами німецького прессекретаря ВПС, російські пілоти були "незговірливими" і не реагували на сигнали, але й не поводилися "агресивно". Коли вони змінили свій маршрут, місію винищувачів НАТО також було припинено.

Останнім часом майже щотижня надходять повідомлення про те, що російські винищувачі не виходять на зв'язок у міжнародному повітряному просторі, зокрема і над Балтійським морем. Однак у більшості випадків інциденти не розслідують, якщо російські винищувачі не поводяться агресивно або швидко повертаються до повітряного простору Росії.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія отримала нову партію літаків, які можуть полювати на винищувачі F-16.

Також "Коментарі" писали, що у Зеленського відреагували на інформацію, що Україна відмовилась від західних винищувачів.