НАТО може стати пасткою: яке зобов’язання вимагатимуть від України союзники

Україну можуть змусити гарантувати, що вона в жодному разі не повертатиме свої території військовим шляхом

Гіпотетично запрошення в НАТО може не бути для України пасткою, говорить член Українського центру Міжнародного ПЕН-клубу Олексій Панич. При цьому він підкреслює, що пастка знаходиться не в запрошенні, а в інших двох деталях.

За словами експерта, необхідно розуміти, на які території України будуть поширюватися якісь "тимчасові гарантії" окремих членів НАТО до завершення ратифікації протоколу про вступ, а також як буде прописано ставлення до українських територій, підконтрольних Росії.

"Визначення першого може передбачати протокольне виокремлення українських територій, підконтрольних Росії, з географічними координатами. І ось тут виникає головна пастка: "повернення цих територій Україні можливе тільки дипломатичним шляхом" (інакше Україна втягне НАТО у війну з Росією, а це те, чого НАТО хоче уникнути за будь-яку ціну). Бо з Росією "дипломатичним шляхом" означає "ніколи", допоки Росія не розвалиться", - відзначає Панич.

Тому, за його словами, гіпотетичне запрошення до НАТО може не бути пасткою для України в двох сценаріях. Перший - запрошення - це акт "політичної волі", а протокол про вступ України до НАТО буде оформлено лише після завершення бойових дій з Росією за адекватної допомоги Заходу - з виходом на кордони 2013 року.

"Це має сенс, якщо західні лідери на це наважаться", - підкреслив експерт.

Другий - запрошення і протокол про вступ не будуть жорстко обмежувати Україну в тому, щоби вона чітко окреслила, які саме свої території вона не контролює, і зобов'язалася за жодних умов не повертати ці території військовим шляхом.

"Останнє - це той самий ганебний "мир в обмін на території". Як при цьому все юридично оформити так, щоби подальше відвоювання Україною своїх територій не втягувало НАТО у війну з Росією - завдання з двома зірочками для дипломатів. Але тут або є цей вузький прохід, або взагалі немає жодного", - відзначив експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що в США нібито ухвалили рішення змушувати Україну до переговорів з РФ у слабкій позиції.