НАТО перетворюється на "аналог" ООН: членом якого клубу Україна повинна стати

НАТО перетворюється на організацію, яка не може виконати ті завдання, заради яких був створений

Для українців вступ в НАТО став таким собі фетишем і національною ідеєю, вважає політолог Віктор Андрусів. При цьому він підкреслює, що українці насправді погано розуміються в тому, що таке НАТО і чи зможе воно стати рішенням для країни.

При цьому Андрусів вважає, що доцільність вступу в НАТО варто обговорити в контексті візиту президента Реджепа Таїпа Ердогана на саміт БРІКС в Казань та бажанні долучити країну до членства в цій організації. При цьому політолог нагадав, що Туреччина є членом НАТО, проте почала дрейфувати від цієї організації.

"Коли я був на Варшавському безпековому форумі, то слухав виступ президента Дуди, який сказав, що Польща є основою східного флангу НАТО. Не було можливості йому задати питання, але я от хотів повідомити, що в цьому фланзі гігантська діра у вигляді Словаччини і Угорщині. Будь-яка атака Росії на Польщу чи країни Балтії викличе параліч НАТО, через Орбана чи Фіцо. Бо ці проросійські агенти точно не будуть голосувати за спільну оборону, чим зроблять рішення застосувати статтю 5 – неможливим", - відзначив політолог.

За його словами, на цьому фоні треба зафіксувати, що вступити в НАТО у України дуже мало шансів, з огляду на те ж рішення консенсусом і тим, скільки в нас там недоброзичливців.

"Тому виходить ми прагнемо стати членами клубу, де нас не раді бачити, і який по - факту не є спроможним виконати те, для чого створений", - додав Андрусів.

Він вважає, що виходом для України могло б стати нове військове партнерство.

"У нас є надійні партнери такі як США та Британія, меншою мірою Франція, найбільшою мірою Балтійські країни. Ми повинні вибудувати нову конструкцію поза паралізованого НАТО, з тими, з ким ми вже на практиці має спільну військову коаліцію. Фактично, для чого нам вступати в організацію, де нас цікавить зброя і ресурс кількох конкретних країн, а рішення залежить від десятків другорядних", - додав експерт.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що канцлер Німеччини Шольц виступив категорично проти того, щоб запрошувати Україну в НАТО "просто зараз".