Росія порушила повітряний простір: країни Східної Європи звернулися до НАТО

Глави оборонних відомств висловлюють "глибоку стурбованість" вторгненням російських БПЛА

Міністри оборони дев'яти країн Східної Європи звернулися до НАТО із закликом підготувати "колективну відповідь" на зростаючі випадки порушення повітряного простору Росією. Відповідна заява підписана міністрами оборони Болгарії, Чехії, Естонії, Угорщини, Латвії, Литви, Польщі, Румунії та Словаччини.

У заяві йдеться про "глибоку стурбованість" через вторгнення російських безпілотників і ракет у повітряний простір країн-членів НАТО, які межують з Україною. Вони наголошують, що ця нова реальність становить серйозну загрозу, яку не можна ігнорувати.

"Ми вважаємо, що на ці виклики, пов'язані з сучасною зброєю і технологіями, НАТО повинна реагувати колективно. Це включає підвищення здатності Альянсу виявляти, ідентифікувати та, якщо необхідно, знищувати низько та повільно літаючі об'єкти", — зазначають у заяві міністри оборони.

Такий заклик свідчить про зростаючу напругу та необхідність посилення координації всередині НАТО для забезпечення безпеки повітряного простору держав, що межують з Україною.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Латвія підняла в небо винищувачі. Вранці 17 вересня Повітряні сили Національних збройних сил Латвії зафіксували непізнаний літальний об’єкт, який наближався до кордону зі сторони Білорусі. Через небезпеку порушення повітряного простору НАТО у повітря були підняті винищувачі. Згодом з’ясувалося, що курйозний випадок виник через зграю птахів.

У Міноборони Латвії повідомили, що до латвійсько-білоруського кордону наблизився невідомий літальний об’єкт. У повітря були підняті винищувачі Місії патрулювання повітряного простору НАТО з військової бази "Ліелварде", які проводили обстеження Краславського району, де невідомий об’єкт перетнув кордон.