Рютте на чолі НАТО: чому Україна від цього виграє

Bloomberg пише про те, що НАТО очолив прихильник України, здатний впоратися з Трампом.

Марк Рютте з 1 жовтня стає генеральним секретарем Організації Північноатлантичного договору. НАТО зарекомендувала себе як запеклий прихильник підтримки України, який має досвід протистояння з екс-главою Білого дому та кандидатом у президенти США від Республіканської партії Дональдом Трампом. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє Bloomberg.

У матеріалі йдеться, якщо Дональд Трамп здобуде перемогу на виборах у США у листопаді, трансатлантична підтримка виявиться під питанням, що створить екзистенційну загрозу альянсу, створеному 1949 року. Це дестабілізує архітектуру безпеки Європи з огляду на те, що війна Росії проти України триває вже третій рік, а Київ залежить від постійного потоку військової та фінансової допомоги для своєї оборони.

Рютте також доведеться справлятися з тиском з боку деяких членів, які вимагають приділяти більше уваги боротьбі з тероризмом та зміцненню південного флангу НАТО, зберігаючи при цьому витрати на оборону на достатньо високому рівні, щоб забезпечити надійне стримування, особливо з урахуванням обмежених бюджетів у таких країнах, як Німеччина.

Це відрізняється від 2014 року, коли попередник Рютте Йєнс Столтенберг отримав від попередника попередження, що на нього чекають "нудні роки" управління брюссельською організацією.

Bloomberg зазначає, що Україна може бути складнішим предметом суперечки. У той час, як Трамп відкрито критикував допомогу Україні, Рютте є її затятим прихильником. Ця позиція частково походить з його емоційної реакції на аварію рейсу 17 Malaysia Airlines в 2014 році, в результаті якого загинуло близько 200 громадян Нідерландів з вини Росії.

"Ніколи не було нічого більшого, і це завжди буде номером один за 14 років, що я займаюся цією роботою", - сказав він в одному із голландських радіошоу на початку цього року.

Незважаючи на внутрішні обмеження, Рютте, як і раніше, залишається ключовою фігурою на міжнародній арені. Він відіграв важливу роль у переконанні США щодо необхідності відправлення F-16 для зміцнення української оборони. Самі Нідерланди планують перекинути 24 винищувачі до Києва, а також надати 18 для навчання.

Читайте також на порталі "Коментарі" - в останній день на посаді генсека НАТО Столтенберг відповів на ядерну доктрину РФ.