Рютте назвав дві причини, чому Україна не може отримати запрошення в НАТО: вони не пов'язані з РФ

Генсек підкреслив, що шлях до членства в Альянсі потребує часу

Як передає портал "Коментарі", генеральний секретар НАТО Марк Рютте відповів на питання про можливе запрошення України до Північноатлантичного альянсу, наголосивши на незворотності цього процесу. Але на сьогоднішній день Україна ще не має повної сумісності зі стандартами Альянсу, а також немає консенсусу серед союзників, що Україна має отримати "зелене світло" на членство вже зараз.

"Як я вже зазначив, Україна буде членом НАТО. І, коли цей день настане я аплодуватиму", - заявив Марк Рютте.

Генсек пояснив, що дуже важливо, щоб українці розуміли, що їхнє майбутнє пов'язане з Альянсом. Однак попереду ще чимало дискусій із союзниками, перш ніж Україна стане повноправним членом НАТО.

Рютте зазначив, що інтеграція України до НАТО потребує тривалого процесу, зокрема щодо сумісності зі стандартами Альянсу.

"Ми підписуємо двосторонні угоди щодо безпеки з нашими союзниками. Тому Україна вже стала на цей шлях до членства в НАТО", - наголосив генсек.

Крім того, генсек НАТО нагадав про значну фінансову та військову допомогу Україні. Союзники дали обіцянку Києву надати допомогу у 40 мільярдів євро. До того ж, Захід проводить важливі військові навчання. Все це у комплексі елементи колективної допомоги, уточнив Рютте.

Він також наголосив на важливості цього питання для міжнародної політики, наголошуючи на необхідності чіткого розуміння дорожньої карти для України.

Читайте також на порталі "Коментарі" - території в обмін на членство в НАТО: глава Міноборони відреагував на ідею.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Байден натякнув, чи дадуть США згоду на швидке членство України в НАТО.