Стало відомо, чому Словенія, Бельгія та Іспанія проти членства України в НАТО

Проти членства України в НАТО виступають не тільки США, Німеччина, Угорщина та Словаччина

Джерела Politico повідомляють, що сім країн, включаючи США, Німеччину, Угорщину та Словаччину, виступають проти надання Україні офіційного запрошення до Альянсу. На здивування, серед них також є такі європейські держави, як Словенія, Іспанія та Бельгія, що, ймовірно, пов'язано з їхньою зовнішньою політикою, про це в ефірі 24 каналу сказав головний консультант Національного інституту стратегічних досліджень Іван Ус.

Експерт зауважив, що опір Словенії може бути наслідком впливу проросійських сил, пов'язаних із Сербією. Ці сили, за його словами, ймовірно, перешкоджають підтримці України на шляху до НАТО.

"Якби не Україна, не відомо, у якому стані був би зараз сам Північноатлантичний альянс", – зазначив Ус.

При цьому експерт нагадав, що до 2022 року існували питання щодо доцільності існування НАТО. Втім, після початку повномасштабної війни стало зрозуміло, що Україна є ключовим захисником західних цінностей, на яких заснований Альянс, і завдяки їй НАТО отримало нове дихання.

Щодо позиції Іспанії, Ус припустив, що і там присутні проросійські настрої. Бельгія ж, за його словами, слідує за позицією Німеччини, як і багато інших менших країн, які орієнтуються на лідерів, таких як США і Німеччина.

"Щойно ці країни дадуть згоду, інші також підуть за ними", – додав він.

Ус наголосив на важливості постійного діалогу з цими країнами для роз'яснення переваг підтримки України на шляху до НАТО.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що канцлер Німеччини Олаф Шольц відзначив, що категорично виступає проти запрошення України в НАТО просто зараз.