Столтенберг назвав невідкладне завдання НАТО щодо України

Генсек Єнс Столтенберг закликає прийняти рішучі рішення на саміті НАТО у Вашингтоні.

Генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що лідери альянсу мають погодити умови надання допомоги Україні, зокрема взяти на себе фінансові зобов’язання щодо подальшої підтримки. За його словами, саме підтримка України є "невідкладним завданням" для країн НАТО. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання "Укрінформ".

Під час пресконференції у Латвії Єнс Столтенберг розповів, що на саміті у Вашингтоні країни НАТО мають прийняти важливі рішення щодо розвитку альянсу.

"Ми маємо ухвалити важливі рішення щодо стримування та оборони, щодо підтримки України, а також як зміцнити співпрацю з нашими індо-тихоокеанськими партнерами, щоб відповісти на виклики для нашої безпеки від Китаю", - сказав Столтенберг.

Однак генсек НАТО наполіг, що питання України перебуває на першому місці.

"Але найбільш невідкладним завданням є надання підтримки Україні так довго, як це буде необхідним. Я очікую, що союзники по НАТО погодять провідну роль НАТО у наданні безпекової допомоги і тренування для України, погодять довгострокові фінансові зобов’язання", - наголосив Столтенберг.

За його словами, посилення допомоги НАТО для України стане сигналом для Путіна, що альянс буде й надалі залишатись з Києвом. Таким чином, російський диктатор повинен буде змиритись у нездатності дочекатись відмови НАТО від України та сяде за стіл переговорів на умовах, що Україна це незалежна держава.

Саміт НАТО у Вашингтоні запланований на 9–11 липня 2024 року.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що НАТО скасувало свій план допомоги Україні та пропонує альтернативу.

Також "Коментарі" писали, що в Італії закликали Столтенберга піти у відставку через його слова про війну в Україні.