Столтенберг висловився про операцію України в Курській області: чи законно те, що роблять ЗСУ

У НАТО визнали, що Київ не попереджав Альянс про операцію

Прорив українських військ у Курську область Росії законний та підпадає під право Києва на самооборону. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг, пише "Reuters".

Журналісти зазначили, що в інтерв'ю німецькому тижневику Welt am Sonntag Столтенберг сказав, що Україна має право на самооборону. І згідно з міжнародним правом це право не закінчується на кордоні.

За його словами, НАТО не було заздалегідь поінформовано про плани України і не відігравало в них жодної ролі.

Водночас, глава НАТО зазначив, що Україна ризикує наступаючи на територію Росії, але Київ має сам вирішувати, як вести свою військову кампанію.

"Президент Зеленський ясно дав зрозуміти, що операція спрямована на створення буферної зони для запобігання подальшим російським атакам через кордон. Як і всі військові операції, це пов'язано з ризиками. Але це рішення України як захищати себе", - сказав він.

Читайте також на порталі "Коментарі" - російські війська контратакували у Курській області та вибили українські сили оборони із села Кореневе. Про це повідомляє аналітик німецького таблоїду "BILD" Юліан Ріпке. А Інститут вивчення війни інформує, що фактично просування ЗСУ у Курській області припинилося. Скільки території потрібно захопити ЗСУ на Курщині? Чи має ВСУ потенціал розширити зону Курської операції в Росії? Видання "Коментарі" розбиралося у цих питаннях, проаналізувавши думки експертів.

Також видання "Коментарі" повідомляло – що на війні пішло не так: чому Володимира Зеленського почали критикувати за прорив ЗСУ у Курську область.