Столтенберг звернувся до Трампа з важливим проханням

Столтенберг заявив, що не треба робити так, що вороги будуть бачити серед країн-членів НАТО прорахунки або непорозуміння

Очільник Північноатлантичного Альянсу Єнс Столтенберг закликає екс-президента Сполучених Штатів Дональда Трампа не підривати систему стримування НАТО. Про це генеральний секретар Альянсу говорив під час брифінгу в Брюсселі перед зустріччю міністрів оборони країн-членів НАТО.

"НАТО вдалося унеможливити військову атаку на будь-якого союзника впродовж 75 років", - зазначив Столтенберг.

Цю мету вдалось реалізувати, бо всі члени НАТО розуміли позицію, що вони будь-коли готові захистити один одного.

"Вся ідея НАТО полягає у тому, що атака на одного союзника призведе до реакції усього Альянсу. Доки ми разом відстоюємо це послання, ми запобігаємо будь-якій військовій атаці на кожного союзника. Тож, мета НАТО - запобігти війні, зберегти мир і унеможливити атаку на союзників НАТО", - продовжив очільник НАТО.

За його словами, це дуже успішно роблять впродовж десятиріч, бо військовий союз має надійну систему стримування для ворогів.

"Тому будь-які припущення, що ми не стоїмо один за одного, не збираємося захищати один одного - це підриває безпеку усіх нас, посилює ризики, і з цієї причини, дуже важливо, аби ми на ділі та на словах чітко доносили, що ми дотримуємося зобов'язань НАТО для захисту і оборони усіх союзників", - наголошує Столтенберг.

Як продовжив генеральний секретар Альянсу, гарна новина це те, що насправді держави-члени НАТО це якраз і роблять.

"Ми маємо спроможності. У нас є рішучість захищати та обороняти усіх союзників. І саме через це ми не бачимо будь-яких неминучих загроз проти будь-якого члена НАТО, бо з 2014 року ми значно відстоюємо нашу колективну оборону", - продовжив Столтенберг.

При цьому, Альянс реалізує найсильніше посилення колективною оборони за десятиріччя після незаконної анексії українського Криму РФ.

"Моє повідомлення (до Трампа) є саме таким, як я сказав: що ми не повинні підривати надійність (системи) нашого стримування. І це йдеться про спроможності, в які ми вкладаємо ресурси, але й про те, як ми підтримуємо контакт. Бо наші вороги свідомі про наше стримування. Ми не повинні залишати можливостей для прорахунків або непорозуміння для Москви про нашу готовність, налаштованість і рішучість захищати усіх союзників", - резюмував очільник НАТО.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що генсек НАТО заявив про велику перемогу України