У Зеленського пояснили, чому Україна більше не може чекати запрошення в НАТО

Заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква зазначив, що ставити питання про запрошення України в НАТО є абсолютно легітимним і раціональним

Якнайшвидше запрошення України в НАТО є прийнятним та потрібним для Києва саме на цьому етапі, оскільки це покращить безпекову ситуацію. Як інформує портал "Коментарі", таку заяву в інтерв’ю "Укрінформу" зробив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

Заступник голови ОП зауважив, що Україна свідомо підходе до того, що членство в НАТО, доки триває повномасштабна війна РФ проти України – неможливо. Проте, вже зараз український народ має право отримати від Альянсу запрошення до вступу.

"Але ставити питання про запрошення є абсолютно легітимним і раціональним. Таке рішення, ухвалене всіма 32 членами (НАТО - ред.), стало б потужним сигналом усьому світовому співтовариству та власне агресору щодо того, що Україна користується безпековою підтримкою. Тож на сьогодні саме запрошення є прийнятним і необхідним для України. Паралельно Україна продовжує рухатися шляхом реформ, і всі ці реформи будуть виконані до нашого вступу", - запевнив заступник керівника ОП.

Жовква зауважив, що для України є дуже важливим мати визначеність та перспективу.

"Наявність чіткого розуміння, що це рішення у випадку його схвалення всіма державами, буде незворотним, безумовно, покращить нашу безпекову ситуацію вже сьогодні", - підкреслив Жовква.

Він додав, що процедура набуття членства не передбачає вступ одразу після запрошення, тому часові межі можуть бути різними, якщо спиратись на досвід інших країн.

Читайте також на порталі "Коментарі" - як НАТО може відповісти на відправку солдатів КНДР на війну проти України: ЗМІ дізналися деталі.

Також видання "Коментарі" повідомляло – соціологи з'ясували, як українці проголосували б на референдумі щодо вступу в ЄС та НАТО.