Україна поспішає отримати запрошення від НАТО: посол розкрила план Києва

Україна хоче отримати запрошення від НАТО, поки Байден ще у Білому домі

Україна сподівається отримати запрошення на вступ до НАТО до того, як Джо Байден залишить пост президента США. Це може стати сильним політичним сигналом. Як повідомляє портал "Коментарі", таку заяву зробила посол України при НАТО Наталія Галібаренко, пише "Reuters".

"Наша ідея полягає в тому, що надання Україні (запрошення) зараз є політичним сигналом... Ми щиро віримо, що це може бути частиною спадщини нинішньої американської адміністрації", - наголосила Наталія Галібаренко.

ЗМІ зазначає, що президент України Володимир Зеленський останніми тижнями чітко дав зрозуміти, що він розглядає швидке запрошення до НАТО як частину плану перемоги.

За словами Галібаренка, запрошення до НАТО усуне "яблуко розбрату" між Україною та РФ. Москва використала потенційне членство України в НАТО, щоб виправдати війну. Україна, натомість, наполягала на тому, що їй необхідно приєднатися до Альянсу, щоб захиститися від будь-якої майбутньої російської агресії.

"Якщо ми скажемо, що запрошення є, то для Російської Федерації це буде як остаточний вердикт - так і все, тому більше не можна піднімати ставки на цю тему", - додала посол.

Читайте також на порталі "Коментарі" - іноді виникають розмови про перспективи членства України в НАТО. Ось і зараз уже колишній генсек НАТО Єнс Столтенберг в інтерв'ю "Financial Times" заявив, що цілком реальним може бути сценарій, за якого Україна стає членом Північноатлантичного Альянсу, але не всі її території деокуповані. Що стоїть за цією заявою? Навіщо його робити, якщо, як відомо, усередині блоку немає навіть єдиної позиції щодо приєднання України до Альянсу? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.