Україна в НАТО з окупованими територіями: Столтенберг зробив обнадійливу заяву

Столтенберг вважає, що Україна може бути в НАТО вже зараз, але потрібна політична воля всіх союзників

Цілком реальним може бути сценарій, за якого Україна стає членом Північноатлантичного Альянсу, але не всі її території деокуповані. Як передає портал "Коментарі", таку думку в інтерв'ю Financial Times висловив колишній генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг.

Екс-генсек НАТО вважає, що існують способи вирішити проблему застосування статті 5 Північноатлантичного договору про колективну безпеку у разі України, якщо вона стане членом Альянсу з окупованими територіями.

"Завжди дуже небезпечно порівнювати, тому що жодні паралелі не є на 100% правильними, але Сполучені Штати мають гарантії безпеки для Японії. Але вони не поширюються на Курильські острови, які Японія вважає японською територією, яку контролює Росія", - навів приклад Столтенберг.

Іншим прикладом, який навів Столтенберг була Західна Німеччина, яка розглядала Східну Німеччину як частину великої Німеччини.

"У них не було посольства у Східному Берліні. Але НАТО, звісно, захищало лише Західну Німеччину", – зазначив екс-генсек.

Він наголосив, що коли є воля, є способи знайти рішення. Але потрібний кордон, який визначає, де застосовується стаття 5, і Україна має контролювати всю територію до цього кордону.

Варто уточнити, ще до того, як залишити свою посаду Єнс Столтенберг говорив, що рішення про будь-яке майбутнє членство України в Альянсі – у тому числі і з окупованими територіями – має вирішуватись усіма союзниками.

Читайте також на порталі "Коментарі" - Столтенберг розкрив, яке прохання Зеленського він не зміг виконати на початку війни.

Також видання "Коментарі" повідомляло – Столтенберг розповів, у чому недооцінив Зеленського.