"Вирішили у Вашингтоні": новий генсек зробив заяву, коли Україна буде в НАТО

Марк Рютте відповів, чи готовий Альянс офіційно запросити Україну до вступу.

Генеральний секретар НАТО Марк Рютте заявив, що Україна обов'язково стане членом НАТО, і питання полягає лише в часі. Цю заяву він зробив перед зустріччю міністрів оборони країн НАТО у Брюсселі.

За його словами, Україна може стати 33-м членом Альянсу, хоча можливо, що до того часу приєднаються інші країни. Рютте підкреслив, що рішення про майбутнє членство України в НАТО було ухвалене на саміті в Вашингтоні у липні 2023 року, тому офіційне запрошення для України – це лише питання часу.

"Так, у майбутньому Україна буде 32 чи 34 членом НАТО. Зараз, схоже, Україна буде під номером 33, але, можливо, хтось інший вступить перед нею. Проте Україна в майбутньому буде членом НАТО. Так ми вирішили у Вашингтоні (на саміті НАТО в липні - ред.). Тож питання у часі", - сказав Рютте.

Ця заява підтверджує послідовну підтримку України з боку НАТО на її шляху до членства в Альянсі.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський прямо відповів на критику запрошення України до НАТО. Президент України Володимир Зеленський відреагував на заяви деяких європейських та американських політиків, які називають запрошення України до НАТО "червоною лінією" через можливість бути втягнутими Альянсом у війну проти Росії.

Володимир Зеленський після представлення плану перемоги на засіданні Євроради дав пресконференцію на якій відреагував на критику запрошення України до НАТО. За словами президента, замість реакцій на дії російського диктатора Володимира Путіна НАТО мало б здійснювати на нього тиск, зокрема запрошенням України в Альянс.