Війська НАТО в Україні: чи дійсно питання зрушило з мертвого місця

Якщо ці війська введуть, вони не будуть брати участь у бойових діях

Франція відправить своїх інструкторів в Україну для підготовки українських військовослужбовців. Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський уже підписав відповідні дозвільні документи. Про це він повідомив у Фейсбуці. Чи можна сказати, що питання про можливе введення військ НАТО в Україну зрушило з мертвого місця? Як це вплине на перебіг війни? Чому це важливо? Видання "Коментарі" розбиралося в цих запитаннях, вивчивши думки експертів.

Війська партнерів можуть бути в Україні

Військовий експерт та полковник запасу Петро Черник в ефірі загальнонаціонального телемарафону звернув увагу на те, що не тільки Франція активізувалася, а й влада країн Балтії та Польщі припускає введення військ в Україну.

"Запросто, а чому не можуть? Миротворча місія в Іраку, там не було ніякого НАТО. 34 країни у двосторонньому форматі уклали угоду зі Сполученими штатами і надіслали туди свої війська. Нещодавня американська війна в Афганістані – 15 країн. Двосторонні угоди такого порядку є абсолютною нормою у воєнно-технічній та стратегічній співпраці", – сказав Черник.

Він також розповів, що саме війська партнерів можуть робити в Україні. Звісно поляки за нас воювати не будуть. Цього не буде. Якщо таке і станеться, то найімовірніше це буде процес заміщення – у нас є величезний українсько-білоруський кордон, там стоять наші війська. От їх будуть вивільняти у такому режимі.

Крім того, експерт прокоментував можливість збиття російських ракет країнами НАТО, які межують з Україною. За його словами, такий сценарій малоймовірний, бо вступати в пряме протистояння з РФ ніхто в НАТО сьогодні не готовий.

Можливості української армії можуть бути суттєво посилені

Військовий експерт Владислав Селезньов в ефірі "ТСН" заявив, що можливості української армії були б дуже посилені, якби ми отримали контингенти наших західних країн-партнерів.

"Якщо західні війська будуть присутні в Україні, це не означає, що вони перебуватимуть у районі, умовно, Часового Яру. Це може бути експертна допомога з підготовки техніки, озброєння, на що натякає французький президент Еммануель Макрон. Адже ми маємо західну техніку, обладнання, яке потребує делікатного обслуговування", - пояснив експерт.

На його думку, західних військових також можна задіяти на держкордоні між Україною та Білоруссю.

Читайте також на порталі "Коментарі" - про що говорить посилення загроз з боку РФ: чи чекати більш адекватної реакції Заходу.