Взамін членства в НАТО: що отримає Київ на саміті Альянсу у липні

За інформацією ЗМІ, НАТО планує надати Україні пакет безпеки як "міст" для членства в Альянсі

Країни НАТО мають намір передати Україні пакет допомоги з безпеки під час щорічного саміту Альянсу влітку цього року у Вашингтоні. Хоча очікується, що НАТО не задовольнить давнє прохання України щодо членства в Альянсі на тлі російського вторгнення. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "Defense News".

Посол США в НАТО Джуліанна Сміт зазначила, на додаток до оголошення про пакет допомоги, близько 32 країн уклали низку двосторонніх угод про підтримку України до саміту, з яких 13 уже завершено.

"Члени Альянсу запропонують цілий пакет досягнень, які будуть служити мостом до їх членства в Альянсі. Частиною цього пакету буде мова, якою ми опишемо прагнення України до членства в самій декларації", - заявила вона.

За її словами, частково це буде інституціоналізація певної двосторонньої підтримки, яка надається зараз Україні, і передача її під командування НАТО.

"Частково це буде робота над визначенням нових ресурсів для наших друзів в Україні та забезпеченням того, що ми надішлемо сигнал Москві, що альянс НАТО нікуди не подінеться", - додала Сміт.

Зазначається, що у вересні 2022 року після початку повномасштабного вторгнення Росії Україна офіційно подала заявку на членство в Північноатлантичному альянсі.

Минулого року країни-члени НАТО на саміті у Бухаресті чітко підтвердили свою підтримку євроатлантичних прагнень України та визначили три ключові кроки на шляху до членства. На саміті у Бухаресті було ухвалено рішення відмовитися від формату Плану дій щодо членства (ПДЧ) для України. Це свідчить про те, що НАТО визнає готовність України до членства та прагне прискорити процес її інтеграції.

Читайте також на порталі "Коментарі" - НАТО все ж таки готується до війни з Росією: що заявив Олаф Шольц.