Іран відмовився від переговорів про компенсації сім'ям жертв аварії літака МАУ

Міжнародна група дійшла висновку, що всі подальші спроби переконати Іран почати переговори марні

Іран припинив переговори з міжнародною групою, створеною після катастрофи Boeing 737-800 авіакомпанії МАУ щодо виплати компенсацій. Про це повідомило Міністерство закордонних справ України.

"Зовсім недавно Міжнародна група PS752 звернулася до Ірану з пропозицією взяти на себе зобов'язання щодо вступу до переговорів до 5 січня 2022 року. Але на превеликий жаль, 27 грудня ми отримали однозначну відповідь від Ірану, в якій наголошувалося, що Іран не бачить необхідності вести переговори з Міжнародною групою", – йдеться в повідомленні.

Міжнародна група дійшла висновку, що всі подальші спроби переконати Іран розпочати переговори марні, тому надалі це питання вирішуватиметься "відповідно до норм міжнародного права". Група висловила єдність у своєму зобов'язанні притягти Іран до відповідальності за дії та бездіяльність його цивільних та військових посадових осіб, які призвели до незаконного збивання рейсу PS752.

Нагадаємо, Міжнародна група з координації допомоги жертвам рейсу PS752 "Міжнародних авіаліній України" повідомила про небажання Ірану обговорити виплату компенсацій сім'ям загиблих. Учасники Групи збираються вживати заходів, якщо іранська сторона та іранські чиновники не йтимуть на контакт. Тегеран досі не надав Києву вичерпних відповідей на питання щодо обставин катастрофи літака. "Коментарі" розбиралися, яким чином Україні та іншим країнам, громадяни яких загинули на борту рейсу PS752, притягнути до відповідальності Іран та домогтися виплати справедливої компенсації.

Варто зазначити, що рейс "Міжнародних авіаліній України" з Тегерана до Борисполя співпав із військово-політичною кризою у відносинах Ірану та США. Після того, як на початку січня 2020 року американські військові ліквідували ракетним ударом з безпілотника командувача іранського спецсили "Ель-Кудс" генерала Кассема Сулеймані в аеропорту Багдада, іранці в помсту завдали ракетного удару по військових об'єктах США на території сусіднього Іраку. Очікуючи ударів у відповідь, військовослужбовці "Корпуса стражів ісламської революції" перебували в повній бойовій готовності і помилково збили з зенітно-ракетного комплексу український літак 8 січня 2020 року, переплутавши з американською ракетою.