Іран йде на розрив з Росією: чи дійсно Тегеран робить розворот на Захід

В Ірані заявили, що хочуть налагодити відносини із Заходом і не підтримують вторгнення РФ в Україну

Президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що його держава ніколи не підтримувала російське вторгнення в Україну і заперечив постачання балістичних ракет Москві. Проте ці заяви є черговою спробою Тегерана приховати правду, заявив в ефірі 24 каналу політичний експерт Андрій Городницький. За його словами, Іран традиційно заперечує свою співпрацю з Росією. Якщо ж президент Пезешкіан говорить правду, Іран у найближчі місяці має зробити кроки до зближення з Заходом.

За словами Городницького, Іран постійно відкидає звинувачення у постачанні будь-яких озброєнь, зокрема дронів, які він передає Росії вже понад два роки. Цей факт давно підтверджено міжнародними спецслужбами.

"Тегеран вже звик називати чорне білим і навпаки", — наголошує експерт.

Він також зауважив, що справжньої дружби між Іраном та Росією ніколи не було, однак їхня взаємодія є очевидною. Політичні заяви Тегерана, за його словами, — це лише фікція, і їм ніхто не вірить, що підтверджується агресивною реакцією міжнародної дипломатії.

Експерт переконаний, що Іран намагається створити враження демократичної держави, яка діє в координації з міжнародними організаціями. Проте, на його думку, це лише видимість, яку розуміють навіть самі іранці.

"Керівництво Ірану діє дуже дволико. Вірити їхнім словам — це не поважати себе", — підкреслив Городницький.

Якщо ж припустити, що ці заяви Пезешкіана мають серйозні наміри, то Іран мав би розпочати скорочення своєї ядерної програми та припинити постачання зброї Росії.

На думку експерта, якщо протягом кількох місяців не відбудеться жодних конкретних дій щодо зближення з Заходом, це означатиме, що заяви Ірану були черговою порожньою риторикою.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що президент Ірану Масуд Пезешкіан заявив, що його країна прагне переговорів з Заходом щодо війни в Україні. Крім того, Пазешкіан додав, що Тегеран не підтримував агресію Росії проти України.