Мармурове море покрилося "слизом": в чому причина

Експерти розповіли, чим небезпечний морський «слиз», який накрила берега Мармурового моря і що стало причиною його появи

Мармурове море, розташоване в Атлантичному океані біля північно-західного узбережжя сонячної Туреччини, страждає від товстого шару морського "слизу", яка серйозно "б'є" по екологічній системі.

Видання BBC повідомляє, що через цей слиз гине риба та інші морські мешканці, оскільки він блокує їм доступ до кисню. А рибалки не можуть нормально працювати, тому що у них забиваються мотори та сітки. У ЗМІ повідомляють, що "слиз" почав поширюватися в водоймі ще в грудні минулого року. Експерти кажуть, що всьому виною можуть бути кліматичні зміни. Морський "слизом" називають зелений мул, який утворюється, коли водорості перевантажені поживними речовинами в результаті спекотної погоди та забруднення води.

Президент країни Реджеп Ердоган запевнив, що проблема буде вирішуватися, вже на перевірку джерел забруднення Мармурового моря була відправлено комісія з 300 осіб. За його словами, причиною появи "слизу" могли стати неочищені стічні води, які потрапляють в море.

"Боюся, якщо це пошириться на Чорне море ... проблеми будуть величезними. Ми повинні зробити цей крок без зволіканн ", - підкреслив президент Туреччини.

Разом з тим експерт Байрам Озтюрк зазначив, що повністю розв'язувати проблему не вдасться без інвестицій для очищення стічних вод, які відкачують зі Стамбула.

Раніше видання "Коментарі" повідомляло, що у більшості людей Мальдівські острови, розташовані в акваторії Індійського океану, асоціюються з чистою бірюзовою водою, розкішними пляжами та комфортабельними готелями. Це дійсно так, адже цей куточок - райське місце. Але до кінця століття воно може повністю зникнути. У чому ж проблема?