Несподіваний поворот для Путіна: хто лідирує на президентських виборах в Ірані

На президентських виборах в Ірані лідирує кандидат-ліберал, який хоче "дружити" із Заходом

Під час підрахунку результатів другого туру президентських виборів в Ірані лідерство кандидата-реформіста Масуда Пезешкіана проти прихильника жорсткої лінії Саїда Джалілі зросло до більш ніж 2 мільйонів голосів. Як повідомляє портал "Коментарі", про це повідомляє "AP".

Прихильники Пезешкіана вийшли на вулиці Тегерана та інших міст перед світанком, щоб відсвяткувати його лідерство над Джалілі.

Речник виборчої комісії сказав, що Пезешкіан набрав 12,7 мільйона голосів, Джалілі – 10,4 мільйона. Він не назвав загальної явки, оскільки підрахунок триває.

Нагадаємо, 29 червня іранці проголосували на позачергових виборах президента. Жоден із кандидатів не набрав 50% голосів, тому було оголошено другий тур, який пройшов у п'ятницю. У ньому змагалися Саїд Джалілі та ліберал Масуд Пезешкіан, який пообіцяв шукати "дружні стосунки" із Заходом. Також він заявив, що його адміністрація "негайно" працюватиме над тим, щоб спробувати зняти санкції Заходу та "відновити" економіку.

Читайте також на порталі "Коментарі" - за інформацією Bild, Іран вперше поставив Росії новітні високоточні авіабомби для ударів по Україні.

Йдеться про нові високоточні авіабомби Qaem-5. Військовий експерт "Bild" з аналізу відкритих даних Юліан Репке вивчив відеозапис із Курської області, де розбився важкий іранський безпілотник Qods Mohajer-6.

За даними аналітика, саме цей дрон ніс новітні іранські керовані авіабомби Qaem-5 ("Каїм-5"). Примітно, що в Ірані їх взяли на озброєння лише 2019 року.

"Зважаючи на все, дрон повинен був атакувати Сумську область, але з невідомих причин впав", - зазначив Репке.

До цього випадку російські окупанти не застосовували високоточних Qaem-5 в Україні. За словами Рєпке, їх використання вказує на "новий рівень" військової співпраці Тегерана та Москви.