Головна Новини Світ Близький Схід США виводять війська з Афганістану: експерти розповіли, що це означає
commentss НОВИНИ Всі новини

США виводять війська з Афганістану: експерти розповіли, що це означає

29 лютого 2020 року попередній уряд США і рух "Талібан" підписали в Досі мирну угоду

4 березня 2021, 23:45
Поділіться публікацією:

Влада США веде консультації з союзниками з питання військової присутності в Афганістані, заявив глава американського Держдепу Ентоні Блінкен в ефірі телеканалу PBS.

США виводять війська з Афганістану: експерти розповіли, що це означає

Афганістан (фото з відкритих джерел)

"Ми поки не прийняли жодних рішень щодо крайнього терміну 1 травня для виведення залишилися приблизно 2,5 тис. Військовослужбовців, які перебувають в Афганістані", — заявив він.

Чи будуть дотримані домовленості і виведуть війська? Чи потрібно це робити? З цими питаннями порталу "Коментарі" допомогли розібратися експерти.

Політтехнолог, експерт Центру протидії інформаційним агресіям "AM & PM" Олександр Курбан нагадує, що домовленість США і керівництва "Талібану" про виведення до початку травня 2021 року американських військових підрозділів з Афганістану була досягнута ще при президенті Трампа, який своїм стратегічним завданням бачив, перш за все, оптимізацію витрат Америки на військові потреби. В тому числі шляхом згортання операцій в регіонах, де немає прямої загрози для США.

"Як відомо, нинішній глава Білого дому, Байден, має діаметрально протилежні погляди на геополітику. Він прекрасно розуміє, що відхід з Афганістану для США буде рівнозначний визнанню поразки. Залишати такий регіон без нагляду небезпечно. Занадто важливе стратегічне значення він має в геополітичному плані. Крім того — це ключовий район в Азії з виробництва героїну. Знову ж таки, "Талібан", це не та сторона переговорів, яка буде дотримуватися своїх зобов'язань", — підкреслює Олександр Курбан.

На його думку, зараз адміністрація нового президента США активно шукає прийнятні варіанти виходу зі складної ситуації.

"Всі розуміють, що загрози талібів знищувати присутніх в країні американських військовослужбовців після закінчення терміну, обумовленого в договорі про припинення бойових дій, це не порожні слова. А, отже, війна спалахне з новою силою. Масла у вогонь готові підлити Іран і Росія, — вважає експерт. — Можливо, ситуацією скористається Китай. Виникає закономірне питання: що може запропонувати керівництво США талібам в якості компенсації — і чи влаштує їх це? Однозначно можна сказати, що США війська Свої не виведуть, тому що це буде стратегічний програш, який запусти серію деструктивних, неконтрольованих процесів в регіоні".

Експерт з національної безпеки і оборони Іраклій Джанашия вважає, що виведення військ, як наказує мирну угоду, підписану між попереднім урядом США і рухом "Талібан" 29 лютого 2020 року в Досі — це буде правильний вчинок. Відзначимо, що згідно з тими домовленостями США, їх союзники і коаліція зобов'язалися вивести протягом 14 місяців все війська з Афганістану. А таліби гарантували, що не стануть використовувати територію Афгану для дій, які становлять загрозу безпеці Штатів та їхніх союзників.

"Знаходження в Афганістані іноземних солдатів і терористи — це замкнуте коло. Таліби будуть і далі масово з'являтися, поки буде джерело роздратування у вигляді американських солдатів", — зазначає експерт.

При цьому Іраклій Джанашия впевнений, що будуть не згодні з такою точкою зору.

"Адже це — палиця з двома кінцями. Залишаючи Афганістан, американці залишають напризволяще чинне афганський уряд, що може привести до чергового витка громадянської війни. Рано чи пізно ситуація, звичайно, устаканиться. Але жертв буде дуже багато. Ось такий непростий вибір", — резюмує Іраклій Джанашия.

Нагадаємо, в поточному місяці віцепрезидент Афганістану Амрулла Салех офіційно заборонив видавати в країні автомобільні знаки з числом 39, і громадяни нарешті видихнули.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини