США вводять санкції відносно Сирії, щоб змусити Асада припинити війну

Відповідно до заяв влади США, санкції не повинні зашкодити жителям Сирії і у разі необхідності люди отримають гуманітарну допомогу

Сполучені Штати в середу ввели нові санкції, спрямовані на припинення фінансування уряду президента Сирії Башара Асада, і попередили, що кожен, хто веде бізнес з Дамаском, також ризикує потрапити в чорний список. Про це повідомляє Reuters.

Син Асада, Хафез, був серед чотирьох людей і 10 організацій, включаючи підрозділ сирійської армії, проти яких Вашингтон виступив зі звинуваченнями в тому, що вони допомагали уряду фінансувати будівництво елітної нерухомості, іноді на землях, що належать переміщеним цивільним особам, які продовжували майже десятирічну війну.

"Нові санкції підуть у рамках тривалої кампанії економічного і політичного тиску, щоб позбавити режим Асада ресурсів, які він використовує для ведення війни проти сирійського народу", – йдеться в заяві Білого дому.

Розгін Асадом протестувальників у 2011 році призвів до громадянської війни, причому Іран і Росія підтримали уряд, а Сполучені Штати – опозицію. Мільйони людей втекли з Сирії, і ще мільйонам довелося змінити місце проживання всередині країни.

Санкції США, введені згідно із законом "Про цивільний захист Сирії" та іншими заходами, які набувають чинності, коли Асад бореться з економічною кризою.

Сирія вже потрапила під санкції США і Євросоюзу, які заморозили активи держави і сотень компаній і приватних осіб. Вашингтон також забороняє американський експорт та інвестиції в Сирії, а також операції з нафтою та вуглеводневими продуктами.

Акція в середу знаменує собою другий раунд санкцій, введених Вашингтоном згідно з законом Цезаря, який може заморозити активи будь-кого, хто має справу з Сирією, незалежно від громадянства, і охопити багато інші сектори. Він також націлений на тих, хто має справу з організаціями у Сирії з Росії та Ірану.

Держсекретар США Майк Помпео заявив у своїй заяві, що санкції були спрямовані на те, щоб підштовхнути Асада до незворотних кроків за припинення війни в країні, як того вимагає Рада Безпеки ООН.

Високопоставлений американський чиновник, виступаючи на умовах анонімності, також попередив інвесторів на Близькому Сході, включаючи країни Перської затоки, що Сполучені Штати без коливань внесуть у чорний список тих, хто допомагає сирійського уряду "вкрасти землю у переміщених цивільних осіб, щоб отримати прибуток і підтримати уряд Асада.

Сирійська влада звинувачує західні санкції широко поширених труднощів в країні, де обвал валюти призвів до різкого зростання цін і люди з усіх сил намагаються дозволити собі продовольство та основні поставки.

Посол США в ООН Келлі Крафт заявила на засіданні Ради Безпеки щодо Сирії в середу, що санкції Вашингтона щодо Сирії не спрямовані на заподіянні шкоди народу країни і не націлені на гуманітарну допомогу.

Раніше "Коментарі" писали, що смертельний вибух у Сирії, хвиля якого охопила більше сотні людей, потрапив на камери відеоспостереження.