Вже навіть попередили США: Ізраїль готується до наземної операції в Лівані

Адміністрація Байдена все ще стурбована можливістю того, що ця операція може перерости в щось більш масштабне.

Ізраїль планує здійснити обмежену наземну операцію в Лівані, про що повідомили американським чиновникам ізраїльські представники. Кампанія буде менша за масштабами, ніж остання війна проти "Хезболли" в 2006 році, пише The Washington Post з посиланням на кілька джерел.

Як зазначається, основна мета операції — зачистка інфраструктури бойовиків уздовж кордону, щоб усунути загрози для ізраїльських прикордонних громад. Американський чиновник на умовах анонімності повідомив, що в понеділок ізраїльські сили вже здійснили обмежені рейди в Лівані.

Спочатку, за словами іншого чиновника, у США обговорювали, що Ізраїль може готуватися до масштабного наземного вторгнення. Однак наразі ці плани скоригували. Нова стратегія зосереджена на знищенні тунелів "Хезболли", пускових установок ракет, сховищ зброї та іншої інфраструктури, після чого ізраїльські війська мають бути відведені назад.

"Ізраїль має плани щодо обмеженої операції, яка буде неминучою. Вони узгоджуються з американцями. Є розуміння, що вони не збираються робити ще одну Газу", – сказав ізраїльтянин, знайомий з операцією.

Один із джерел, знайомий із ходом операції, пояснив, що Ізраїль не планує проводити кампанію, аналогічну діям у секторі Газа. Замість цього операція обмежиться короткотривалими рейдами у прикордонних селах. Метою є забезпечення того, щоб "Хезболла" не могла атакувати ізраїльські громади, розташовані біля кордону.

Американські чиновники висловили занепокоєння можливістю того, що навіть обмежена операція може перерости в більш масштабний та довготривалий конфлікт, який вийде за межі запланованої географії. Адміністрація Байдена продовжує обговорювати ці ризики з ізраїльськими представниками, прагнучи уникнути ескалації.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що США закликають Ізраїль зупинитися