Чи могли у Берліні домовитися про перемир'я в Україні: що заявив глава МЗС Польщі

Глава МЗС Польщі не вважає, що її "виключили з обговорень" про Україну, коли не запросили Варшаву на обговорення, яке відбулося у Берліні

У ЗМІ просочилася інформація, що одна з тем, яку в Берліні могли обговорювати на закритій зустрічі лідери США, Британії, Франції та Німеччини, могла стосуватися тимчасового перемир'я у російсько-українській війні. У свою чергу, глава МЗС Польщі Радослав Сікорський під час спілкування з журналістами зазначив, що йому невідомо домовлялися в Берліні про якісь формати перемир'я в російсько-українській війні. У дискусії лідерів йшлося переважно про війну на Близькому Сході. Як інформує портал "Коментарі", про це повідомляє RMF24.

Глава МЗС Польщі також заявив, що не вважає сигналом про "виключення з обговорень про Україну" те, що Польщу не запросили на зустріч лідерів США, Британії, Франції та Німеччини, організовану Берліном.

Після зустрічі чотирьох лідерів – президента США Джо Байдена, прем'єра Великобританії Кіра Стармера, президента Франції Емманюеля Макрона та канцлера Німеччини Олафа Шольца – щодо війни в Україні та конфлікту на Близькому Сході від деяких коментаторів у Польщі пролунали припущення, що відсутність Варшави на цій зустрічі "випадання із дипломатичної гри" по Україні".

Радослав Сікорський у телеефірі не погодився з цією тезою. Він зазначив, що зустріч лідерів у Берліні організовували надто поспішно після того, як зірвалася зустріч формату "Рамштайн" на рівні лідерів, а також нагадав, що всі учасники зустрічі – ядерні держави.

"Ми не ядерна держава, ми не входимо до G7 чи G20. Ми не представлені у кожному форматі, і це нормально", – зазначив глава МЗС Польщі.

Читайте також на порталі "Коментарі" - на зустрічі в "Рамштайні", що відбулася кілька днів тому, президент Володимир Зеленський закликав партнерів зробити все, щоб ця осінь стала кінцем російської агресії. І щоб поновився світовий порядок безпеки, зазначив політичний експерт Олександр Кочетков.

"Безперечно, що більшість громадян України готові вітати припинення/зупинення бойових дій на прийнятних умовах ще до початку зими. Інакше ця зима може виявитися надто важкою. Але на яких підставах робляться подібні заклики? Є лише два варіанти", - зазначив експерт.