Цинічно торгувались за кожен танк і винищувач: чому поляки не друзі України

Поляки нічого не роблять для того, щоб безкорисно допомогти Україні, такий самий прагматичний підхід має сповідувати і Київ

Вчора вибухнув скандал в Польщі щодо зустрічі міністра закордонних справ Радослава Сікорського з президентом Володимиром Зеленським. Пану Радославу не сподобався тон і формат розмови, бо нібито було надто багато претензій з боку України.

"Вважати поляків нашими друзями - безглуздо. Я б навіть партнерами їх не назвав на фоні того, як вони себе ведуть під час війни. Хоча в нас популярні міфи про їх допомогу в перші дні війни - це просто цинічні розрахунки", - відзначив політолог Віктор Андрусів.

При цьому він підкреслив, що, дійсно, поляки віддали нам всі радянські танки і літаки. Втім, додав експерт, вони це зробили не тому, що поспішали допомогти Україні, навпаки, вели жорсткі торги із Британією і США, щоб по максимуму виторгувати собі заміну.

"Так, танки ми отримали тільки, коли Джонсон пообіцяв надати на заміну радянських танків британські Challenger, а літаки ми отримали, тільки коли США погодились замінити їх на F16. При чому мої знайомі в США розповідали, що таких свинських торгів вони ще не мали, поляки мало не вимагали міняти старі радянські МіГ на F-16 один до одного, і при цьому використовували саме критичність ситуації у нас", - повідомив Андрусів.

Також, за його словами, поширеною є думка і про те, що поляки підтримують українців з перших днів економічно.

"Насправді, це ми їх підтримуємо. Ще задовго до війни Польща визначила Україну ключовим донором трудових ресурсів, і проводила поступову політику на витягування наших робітників. Українці майже на 1% підняли ВВП Польщі, що еквівалетно витратам, які понесли поляки на підтримку наших біженців. Але зараз поляки перейшли до нових форм асиміляції, так вони вимагають, щоб всі українські діти обов’язково навчались у польських школах", - підкреслив політолог.

Більше того, додав Андрусів, поляки не тільки пасивно заробляли на нашому горі, вони активно це робили, заблокувавши кордон для нашої агропродукції. Масштаб і цинічність цього протесту співмірні з оцінкою про удар в спину, додав експерт.

"Вони точно нам не друзі, але... за жодних обставин не можна з ними сваритись. Так, на жаль, їхня політика викликає обурення за спробу нажитись на нашому горі. Але не припустимо посилювати будь-які конфлікти чи привносити емоції. Основою нашої політики має стати балансування і прагматизм. Ми повинні бути прагматичні в тому, щоб отримувати від них сприяння в тих питаннях, де нам це потрібно. І балансувати їхні інтереси, там де нам важко підтримати їх вимоги. Найважливіше - прибрати емоції і нереалістичні очікування", - вважає Андрусів.

За його словами, польські політики діють егоїстично і з максимальним інтересом для своєї держави і такий самий прагматизм повинна демонструвати Україна.

При цьому Андрусів нагадав, що в 2014 році після розстрілу Небесної сотні відбувалась Рада Майдану, де вирішували, що робити. Присутній на цій раді польський політик вимагав від майданівців укласти з Януковичем угоду, розійтись, і потім провести вибори.

"Поки Янукович пакував речі, польський політик погрожував нам, що інакше Європа вмиє руки і ми залишимося сам на сам з диктатором. Ми зробили інакше, і Янукович втік. Цим політиком був - Радослав Сікорський", - повідомив Андрусів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що польським посадовцям на сподобався тон, яким з ними розмовляв Зеленський.