Глава МЗС Польщі закликав позбавити українських чоловіків соцвиплат у країнах ЄС

Сікорський запропонував «простий метод допомогти Україні»

Чинна політика багатьох держав Європейського Союзу негативно впливає на обороноздатність і економічну стійкість України, оскільки передбачає надання економічних преференцій для чоловіків, які підпадають під мобілізацію. Таку думку висловив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський під час виступу на панельній дискусії в рамках щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії (YES), повідомляє кореспондент "Главкома".

Сікорський наголосив на необхідності для країн Західної Європи переглянути свої методи допомоги українським чоловікам, щоб спонукати їх до повернення на батьківщину. Він вказав на ситуацію в Німеччині, де українці, які перебувають під тимчасовим захистом, отримують значні виплати. Сума фінансової допомоги перевищує 500 євро на місяць, а з урахуванням компенсацій за житло вона може складати понад 1000 євро на особу, і це поширюється на чоловіків також. Схожі умови діють і в Нідерландах, хоча міністр не зміг точно назвати суми для Франції.

На думку Сікорського, одним із дієвих способів допомоги Україні є припинення надання матеріальної підтримки українцям, які можуть бути мобілізовані. Він підкреслив, що переховування від мобілізації не має бути підставою для фінансової допомоги. "Просто припиніть їм виплачувати гроші", – закликав польський міністр, наголошуючи, що Польща не забезпечує подібною соціальною підтримкою чоловіків мобілізаційного віку.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що Зеленський хоче повернення українських чоловіків із-за кордону, але є нюанс. Президент України Володимир Зеленський хоче повернення українських громадян із-за кордону. Але метод примусу не застосовуватиметься.