Польща хоче компенсації від Росії через зупинку імпорту нафти

Польська держкомпанія PKN Orlen планує вимагати компенсації у російської "Татнефти"

Державна компанія Польщі PKN Orlen збирається вимагати компенсацію у російської "Татнефти" через те, що імпорт нафти з Росії трубопроводом "Дружба" було зупинено в кінці лютого. Про це повідомляють "Коментарі" з посиланням на заяву генерального директора PKN Orlen Даніеля Обайтека в ефірі радіо ZET.

"Росіяни припинили перекачувати нафту до Польщі. Тому тепер ми подаватимемо позови до суду і вимагатимемо відшкодування збитків", - заявив Обайтек.

Окрім того, директор польської компанії заявив, що його компанія не хотіла розривати контракт із російською "Татнефтою", що діє до 2024 року, бо тоді PKN Orlen мала б заплатити за величезний штраф. На думку Обайтека, ці гроші "могли потрапити до рук російського президента Володимира Путіна".

Але генеральний директор PKN Orlen відмовився назвати суму, яку поляки збираються вимагати у Росії.

Відомо, що 25 лютого Росія зупинила постачання нафти північною гілкою нафтопроводу "Дружба", що веде до Польщі.

Нагадаємо, що "Коментарі" інформували про рішення Росії скоротити видобуток нафти. За словами комісара ЄС з енергетики Кадрі Сімсон, Кремль відчуває труднощі навіть після того, як погодився на поставки свого "чорного золота" з великими знижками. Зазначається, що нафта Brent підскочила минулої п'ятниці після того, як віце-прем'єр-міністр рф Олександр Новак заявив, що Росія скоротить видобуток на 500 000 барелів на день наступного місяця. Це збільшило щотижневе зростання показника до 8,1%, що є найбільшим за чотири місяці. Тим не менш, у понеділок він трохи відновив свій приріст, впавши приблизно до 86 доларів за барель, що пояснюється зміцненням долара.