Поляки почали втомлюватися від українських біженців: що сталося

Серед поляків підтримка допомоги українцям безумовно знижується

Поляки змінюють своє ставлення до біженців з України. Причина - "вимоглива позиція" і мали б бажання зменшувати обсяги допомоги, яку Польща дає українцям.

Як інформує Rzeczpospolita, такими є результати останнього опитування про суспільне сприйняття біженців з України та мігрантів, яке було проведено на початку літа фахівцями дослідницької лабораторії Варшавського університету та економіко-гуманітарної академії у Варшаві.

З-поміж мешканців Польщі підтримка допомоги мешканцям України безумовно зменшується. Все більша кількість респондентів говорять, що їх ставлення змінилось, бо воно пов'язане зі "ставленням до прав", яке отримали біженці.

39,4% опитаних зазначають, що змінюють своє ставлення до українських біженців, при цьому називають, як причину "вимогливе ставлення" з їх сторони. Ще 14,5% зазначили, що "українці мають більше прав, ніж поляки".

"Ми все ще хочемо допомагати, в цьому переконані 85% респондентів, але вже не так рішуче і беззастережно, як роком раніше або навіть в січні цього року", – заявляє очільник проєкту Роберт Станішевський.

Лише за п'ять місяців число тих, хто вважав, що поляки мають допомагати Україні під час військового вторгнення, зменшилась з 62% до 42%. Ще менша кількість поляків - це 35%, - мають позитивне ставлення до допомоги, яку вони надають, але в січні таких респондентів було 47%.

Двадцять п’ять відсотків громадян Польщі говорять однозначно "ні" додатковій допомозі українцям. Відсоток тих, хто підтримував допомогу біженцям в їх країні, зменшився з 49% до 28%.

Стала більшою кількість тих, хто має бажання, щоб українці повернулись на свою батьківщину після закінчення військового вторгнення – такі думки висловлюють вже майже 70% наших сусідів.

Оцінюють респонденти соціальну допомогу, яку Польща надає українцям. 60% опитаних сказали "ні" рівному доступу до пільг, які доступні полякам, ще більш ніж половина однозначно проти надання пільг (рік тому таких було 37%) та оплати харчування, квартир, де живуть українці (було 20%).

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, скільки біженців з України планують залишитися у Польщі