США "відхрестилися": Польща передумала збивати ракети над Україною

Варшава не може проводити такі дії без підтримки НАТО, вказали у Міноборони країни

Польща вирішила не збивати ракети над Україною, що летять у напрямку Заходу, оскільки у Варшаві немає одностайної думки з цього питання. Як повідомляє Польське радіо, глава Міністерства оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що такі рішення повинні ухвалюватися всіма членами НАТО, а не окремими країнами.

Косіняк-Камиш підкреслив, що Польща не буде ухвалювати жодних рішень самостійно щодо цього питання. "Звичайно, існують інші процедури щодо ракет на території республіки. Тоді це наше рішення," — зазначив він.

Представник Білого дому Джон Кірбі також висловився з цього приводу, заявивши, що Сполучені Штати не підтримують ідею збивання ракет. За його словами, це загрожує ескалацією конфлікту, що було б небезпечно для всіх сторін, зокрема для самих українців.

"Ми хочемо шукати способи, щоб Україна була ефективною, але ми не хочемо ескалації. Це було б недобре для українців, це було б недобре для поляків, це було б недобре для когось. Ми не хочемо, щоб Путін отримав аргументи, що війна була спровокована НАТО, що це війна між Росією і Заходом або між Росією і США," — сказав Кірбі.

Він також зазначив, що уряд Польщі повинен встановити та оголосити про свої власні процедури самооборони.

Нагадаємо, що "Коментарі" писали про те, що чи дійсно Польща зможе збивати ракети РФ над Україною. Україна і Польща підписали двосторонню угоду про гарантії безпеки. Підписання відбулося у Варшаві. Цікавим пунктом угоди є те, що дана безпекова угода з Польщею передбачає положення про розробку механізму збиття в повітряному просторі України російських ракет та дронів, які випущені в напрямку Польщі.