Уряд Польщі готує план на випадок війни

Польща готує план управління країною на випадок війни. Нові постанови створять Центральне державне управління оборони до якого увійдуть президент, прем'єр-міністр та міністри. Також план розширить повноваження прем'єр-міністра Польщі.

Польський уряд працює над державним планом управління у разі війни. Постанова, яка була оприлюднена на сайті уряду визначає порядок організації та підготовки системи управління національною безпекою, у тому числі обороною держави. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на видання Business Insider.

У повідомленні на сайті Міноборони йдеться про забезпечення безперебійного управління державою, моніторинг, а також усунення наслідків загроз державній безпеці. Одна з важливих змін стосується розширення повноважень прем'єр-міністра Польщі. Глава уряду зможе гнучко формувати склад системи управління національною безпекою.

"Це означає, що прем'єр-міністр зможе включати в систему інші органи. Зараз до неї входять президент, прем'єр-міністр, міністри, органи центрального державного управління та інші органи місцевого самоврядування. До її складу входять також Верховний Головнокомандувач Збройних Сил та інші органи військового управління", - повідомляють польські ЗМІ.

Згідно з проєктом посади президента, прем'єр-міністра та міністрів, а також центральні органи державного управління, визначені главою уряду, утворюють Центральне державне управління оборони. Також планом передбачено створення резервного командного пункту оборони держави аналогічного складу.

Нові зміни перебувають на консультаціях в уряді та на рівні воєводств. Якщо їх ухвалять, то постанова набере чинності впродовж 14 днів.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Україна довго чекала на цю зброю: Берлін підтвердив доставку.

Також "Коментарі" писали про Єврокомісію, яка збирає важливу для України зустріч з п'яти країн.