Індія призупинила експорт вакцин AstraZeneca

Зараз COVAX отримав 17,7 мільйонів доз AstraZeneca

Індія тимчасово призупинила експорт найбільших партій вакцин від коронавірусної інфекції AstraZeneca, що виробляється на потужностях Serum Institute. Про це повідомляє Reuters.

Рішення про зупинку експорту пов'язане з ростом заражень в країні і задоволенням внутрішнього попиту.

Очікується, що зазначений крок вплине на ініціативу ВООЗ - COVAX, яка покликана надати вакцину від коронавірусу для близько 180 країн. Зараз COVAX отримав 17,7 мільйона доз AstraZeneca. В цілому ж Індія вже експортувала 60,5 мільйонів доз препарату, виробленого в Serum Institute.

На сайті міністерства закордонних справ країни зазначено, що з 25 березня вакцини не будуть експортувати, тому що Індія має намір скерувати зусилля на імунізацію власного населення.

Офіційних коментарів в МЗС країни ще не дали. Також не прокоментувало цю інформацію і ЮНІСЕФ, який займається вакцинацією в рамках COVAX.

Нагадаємо, комітет Всесвітньої організації охорони здоров'я з безпеки вакцин заявив, що користь Covid-вакцини AstraZeneca переважує її ризики. Водночас державам рекомендували продовжувати моніторити повідомлення про можливі побічні ефекти. Про це повідомляє прес-служба ВООЗ 19 березня. У комітеті рекомендували надати медпрацівникам відповідну освіту, щоб вони могли розпізнавати ознаки і симптоми всіх серйозних побічних ефектів після вакцинації будь-яким препаратом. При цьому країнам рекомендували продовжувати моніторинг безпеки всіх вакцин від Covid-19 і сприяти повідомленнями про ймовірні побічні ефекти.