Китайцям дозволять мати більше двох дітей

Експерти статистики Китаю говорять, що приріст населення буде ще більше сповільнюватися у майбутньому

У Китаї хочуть збільшити народжуваність, тому нові законодавчі зміни знімають обмеження щодо кількості дітей в сім'ях. Про це повідомляє BBC.

Китайцям дозволять народжувати до трьох дітей. Відповідне рішення вже ухвалили. Обмеження щодо однієї дитини в сім'ї було знято ще у 2016 році. Втім, показники народжуваності так і не покращилися, адже в містах виховувати дітей — це дороге задоволення.

Законодавчі зміни передбачають скасування фінансового штрафу, який пари платили за народження дітей понад встановлену норму. Жінкам будуть надавати відпустки по догляду за дитиною. У законодавстві прописали, що роботодавці не мають піддавати дискримінації жінок, що мають дітей й хочуть працювати. Планується покращити інфраструктуру догляду за дітьми.

За статистичними даними, в Китаї різко впали показники народжуваності. Тож тепер влада намагається сприяти народженню дітей в країні. Наразі рівень народжуваності становить 5,38% й це найнижчий приріст з початку перепису населення в 1953 році. Населення Китаю становить 1,41 мільярда осіб.

Експерти статистики Китаю говорять, що приріст населення буде ще більше сповільнюватися в майбутньому та попереджають, що політика трьох дітей не виправить кризу.

"Хто хоче мати трьох дітей? Молоді люди могли б мати максимум двох дітей. Основним питанням є занадто високі витрати на дітей та життя в містах", - сказав Хао Чжоу, старший економіст Commerzbank.

Дослідження, опубліковане на початку цього року вченими з Університету Чжецзяна та Пекінського нормального університету, показало, що політика щодо двох дітей пішла на користь лише заможним парам, які вже мали дитину й мали достатньо коштів. А от витрати для батьків, що народили первістка, все ж зросли.

Як писав портал "Коментарі", Tesla буде виробляти розумних роботів-гуманоїдів.