На Алясці одночасно почали вивергатися відразу три вулкана

Вулканічні острови, які утворюють так звану Алеутську дугу, є частиною подковообразной зони

Вчені зафіксували на Алясці рідкісне явище - вперше за 7 років там одночасно активізувалися три вулкани. Вони поки не загрожують населеним пунктам і авіасполученню. Дослідники відзначили, що одночасно виверження вулканів тривають вже більше тижня, але зараз вони не становлять загрози для навколишніх населених пунктів і не порушують авіасполучення. Однак, вулканічна активність призвела до того, що на Алеутських островах, великому архіпелазі, який відходить на захід від півострова Аляска і служить кордоном між північною частиною Тихого океану і морем Берінга, постійно ведуться спостереження.

"На Алясці багато вулканів, і зазвичай ми бачимо в середньому одне виверження в рік. Три виверження одночасно - це не так часто, але таке трапляється ", - зазначив Метью Лоуен, геолог-дослідник з вулканічної обсерваторії Аляски.

Вулкан Павлова, Великий Ситкин і Семисопочний вулкан залишаються під помаранчевим рівнем загрози, що означає, що виверження тривають і виявлені незначні викиди попелу.

Вулканічні острови, які утворюють так звану Алеутську дугу, є частиною підковообразної зони, яку можна простежити уздовж краю Тихого океану, де відбувається безліч землетрусів і вулканічних вивержень. Цей регіон, відомий як Тихоокеанське "вогняне кільце", сейсмічно і вулканічно активний, оскільки розташований на кордоні кількох тектонічних плит, які постійно стикаються один з одним.


Нагадаємо, на острові Сицилія в Італії відбулося виверження вулкана Етна. За попередньою інформацією, ніхто не постраждав. Почалося виверження 9 серпня близько 1:40 ночі, завершилося близько 5:00 ранку. Витік лави з кратера супроводжувався гучним ревом. Місто поруч - Цафферана-Етні - покрило шаром вулканічного попелу. Через облака диму, навислої над містом Катанія, протягом 9 серпня скасували рейси з місцевого аеропорту. Гігантський потік лави попрямував до міста Валле-дель-Бове.