Ширина прірви - 2 км: з'явилося фото гігантської тріщини льоду в Антарктиді

Від Антарктиди відколовся величезний айсберг площею в півтора Києва

В кінці лютого величезний айсберг площею 1290 квадратних кілометрів відокремився від шельфового льодовика Бранта в Антарктиді. І ось вдалося зробити фото величезної тріщини крупним планом. Ширина прірви становить близько 2 кілометрів. Вражаючі знімки опублікувала ВВС.

А74, як називають цю площу, відкололася від шельфового льодовика Бранта близько тижня тому. Нові фотографії показують, як розширюється розлом через день після відколу. Знімки зроблені британським супутником Vision-1 для Британської антарктичної служби.

У BAS є дослідницька станція Галлея на Бранте, розташована приблизно в 23 км від розлому.

Також в розпорядженні BAS нові радіолокаційні зображення, зроблені космічним кораблем ЄС Sentinel-1. Це дає більш широкий вид на 150-метрову A74, що виходить в морі Уедделла в Антарктиді.

За даними супутникових вимірювань, площа складає близько 1290 кв. км. За будь-якими мірками айсберг великий, хоча і не настільки, як гігантський A68, який відколовся в липні 2017 року від шельфового льодовика Ларсен С на західній стороні моря Уедделла. Спочатку там було близько 5800 кв. км, але з тих пір айсберг розпався на безліч дрібних частин.

Раніше повідомлялося, що в Антарктиді зацвів сніг: це треба бачити. Вражаючі фото опублікували українські дослідники зі станції Вернадського. Вчені відзначають, що "цвітіння снігу" сприяє зміні клімату. Бо через забарвлення сніг менше відбиває сонячне світло і швидше тане. Це, в свою чергу, викликає подальший розвиток водоростей, а разом з цим прискорення танення.