Столтенберг: "Агресія Росії та посилення Китаю - глобальні виклики армії НАТО"

Єнс Столтенберг закликав країни-члени НАТО збільшувати фінансування оборони, аби протистояти Росії та Китаю

Єнс Столтенберг на зустрічі членів Військового комітету НАТО закликав не припиняти збільшення видатків на оборону через агресивні дії Росії та зміцнення Китаю, повідомляється на офіційному сайті організації.

"Ми повинні продовжувати збільшувати витрати на оборону, на інвестиції у сучасні можливості та підвищувати готовність наших армій протидіяти глобальним викликам, таким як агресія Російської Федерації, світовий тероризм та посилення Китаю", - заявив генеральний секретар НАТО.

За словами Столтенберга, збройні сили НАТО забезпечили можливість стримати кризу в сфері охорони здоров'я і не дали їй перетворитися у кризу світової безпеки. Втім, зазначає Генсек, Covid-19 не зміг подолати інші проблеми НАТО.

"Ми маємо залишатися здатними до протистояння усім викликам, які можуть чекати на нас у майбутньому", - закликав генеральний секретар.

Столтенберг пообіцяв очільникам збройних сил країн НАТО представити своє бачення та рекомендації того, як у майбутньому слід готувати та оснащувати НАТО на саміті альянсу, який незабаром відбудеться у Брюсселі. Також він підкреслив, що бачить необхідність у тісній співпраці НАТО із демократичними країнами Азіатсько-тихоокеанського регіону задля розвитку глобального підходу у політиці організації.

Нинішня зустріч членів Військового комітету присвячена операціям НАТО, реагуванню на проблеми, пов'язані із коронавірусом, а також підготовці документів із стратегічного планування.

Раніше про те, що саме Росія є головною загрозою для НАТО заявляв начальник штабу європейської армії США. Він підкреслював, що загроза Росії є реальною, оскільки вона демонструє свої претензії на владу.