Туреччина розпочала операцію в Сирії: про що це говорить та як відобразиться на Україні

Головним сигналом для України, що насторожує, є те, що між Туреччиною і Росією можуть бути якісь негласні домовленості

Жителям турецьких регіонів, що межують із Сирією, через гучномовці повідомили про початок "воєнної операції" проти курдських воєнізованих формувань. Також є дані, що турецька авіація завдала ударів по цілях на території Сирії. Про що говорять такі дії Туреччини? Як події можуть розвиватись далі? Чому те, що відбувається, важливо і для України? Портал "Коментарі" із цими питаннями звернувся до експертів.

Потенційно те, що відбувається в Сирії, створює додаткові загрози для України

Директор Українського інституту політики (УІП) Руслан Бортник припускає, що про цю операцію проти курдів Туреччина, Росія та Іран домовилися на зустрічі 19 липня в Тегерані в рамках так званого 7-го саміту глав країн-гарантів Астанінського процесу.

"Нагадаю, що в рамках цього процесу сторони (Туреччина, РФ, Іран) домовляються про майбутнє Сирії, що роздирається війною. І ось, майже через місяць, який, очевидно, був необхідний для підготовки, ми спостерігаємо початок військової операції, на яку Ердоган отримав дозвіл у іранського і російського керівництва", – зазначає експерт.

На його думку, для офіційної Анкари це дуже важлива операція. По-перше, вона дозволить розширити буферну зону, зону безпеки біля своїх кордонів. По-друге, курдські військові та військово-політичні організації є традиційним ворогом для Туреччини.

"Іран та Росія дивляться на ситуацію дещо інакше. Вони вважають, що оскільки курди є головними партнерами США в Сирії, зменшення курдського впливу – це удар по американським інтересам. Що вітають і Москва і Тегеран", – пояснює Руслан Бортник.

Він вважає, що найближчим часом розпочнеться більш масштабна військова операція Туреччини проти сирійських курдів.

"Ймовірно, вона обернеться захопленням частини території Сирії, яку на сьогодні контролюють курди. Або ті будуть змушені домовлятися з російським, іранським, сирійським керівництвом щодо збереження своєї автономії в рамках держави Сирія. Чого вони останнім часом не надто хотіли, намагаючись побудувати незалежну державну освіту", – розповідає директор УІП.

Для України те, що відбувається в Сирії, важливо, впевнений Руслан Бортник. Адже в обмін на узгодження там турецької операції між Анкарою, Москвою та Тегераном могли бути узгоджені інші домовленості. Наприклад, щодо торгівлі, військового співробітництва, врегулювання конфлікту в Україні.

"Якщо проведення турецької операції в Сирії не натраплятиме на опір російських та іранських сил, це стане маркером того, що Анкара та Москва активно співпрацюють, у тому числі з військово-політичних питань. Потенційно це створює додаткові загрози для України, вважає експерт. – Адже Туреччина гіпотетично може перетворитися не лише на торговельний хаб для Росії, а й на одного з її військово-політичних партнерів".

Глобальна система безпеки зруйнована, а ООН перетворилася на декоративну установу

Екс-дипломат, політичний експерт, заступник командира роти добровольчого формування Бориспільської місцевої територіальної громади №1 Вадим Трюхан пояснює:

"Насправді Туреччина готувалася до цієї "військової спецоперації" досить тривалий час. Недарма ж президент Ердоган провів переговори зі своїм іранським колегою в Тегерані і потім із Путіним у Сочі. Очевидно, забезпечивши відсутність заперечень з їхнього боку, він вирішив діяти".

На думку експерта, Ердоган має дві цілі.

Перша – зміцнити свою домінуючу роль у регіоні та відповідно продемонструвати турецьким виборцям свою силу напередодні виборів, що відбудуться наступного року.

Друга – відсунути подалі від кордонів Туреччини із Сирією так звані терористичні загрози з боку курдських воєнізованих формувань.

"Чи вдасться йому досягти обох цілей? Скоріш за все, так, – вважає Вадим Трюхан. – Адже зараз склалася, як ніколи раніше, сприятлива геополітична ситуація для Туреччини. Росія погрузла по вуха в Україні, їй не до Сирії. США, окрім допомоги Україні, намагаються розплутати тихоокеанський вузол, який вони переважно з Китаєм "успішно" закрутили останнім часом. А інтереси Туреччини з Іраном у Сирії значною мірою перетинаються і навіть збігаються. При цьому не можна виключати навіть поділ принаймні часткового Сирії між цими двома державами".

Ситуація, що склалася, на думку екс-дипломата, свідчить насамперед про те, що президент Сирії – Асад – нічого не вартий без зовнішньої підтримки, насамперед путінської Росії, а сама Сирія залишається лише частково суверенною державою з обмеженою здатністю захищатися від зовнішніх. загроз.

"Водночас, – продовжує Вадим Трюхан, – ми бачимо ще одне підтвердження того, що глобальна система безпеки зруйнована, а ООН перетворилася на декоративну установу, яку використовують сильні світу цього для того, щоб реагувати виключно гарними промовами та занепокоєннями на чергові кровопролиття. . Замість того, щоб ефективно займатися попередженням виникнення воєн та врегулюванням збройних конфліктів".

Читайте також на порталі "Коментарі" - нові рішення Ради: як ухвалені законопроекти вплинуть на життя українців і чому.