Вчені розробили медичні бинти з клітин шкіри: для чого їх застосовуватимуть

Біобинти з клітинами шкіри використовуватимуть космонавти NASA для лікування відкритих ран

Вчені розробили медичні бинти з часточками людської шкіри. Такі медичні засоби будуть відправлені для космонавтів NASA. Розробники ще створили портативний принтер під назвою Bioprint FirstAid. Про це пише tjournal.

Такий біопринтер космонавти будуть використовувати, коли порізалися чи отримали опіки. В основі бинта - біочорнила з живими клітинами людей. Бинт, який "друкує" біопринтер, миттєво покриває рану й зупиняє кровотечу, бо швидко застигає. Щоб рани швидше гоїлися до складу бинта додали живі клітини.

В умовах невагомості кровотечу зупинити дуже важко, тому вчені виготовили новий вид біобинтів спеціально для астронавтів. Перший біопринтер космонавти NASA отримали ще в грудні для випробування в умовах невагомості. Поки що вони тестують бинти без клітин.

"Процес 3D-біодруку в ручному біопринтері Bioprint First Aid (Bioprint FirstAid) дозволяє швидко використовувати раніше приготовлені біочорнила, що містять власні клітини пацієнта, для формування пластиру в разі травми. Процес друку вимагає 10 хвилин", йдеться в повідомленні на сайті NASA.

Також там зазначається, що в майбутньому можливе поєднання клітин або специфічних для тканин біоматеріалів з різними типами клітин і 3D-біодруком з високою роздільною здатністю. Таким чином вчені зможуть розробляти нові методи моделювання тканин і органів. Біодрук живої тканини може бути інструментом для лікування ран в космосі.

"Власні клітини тіла можуть бути вилучені з крові та жирової тканини перед початком місії, і в разі невідкладної ситуації можна отримати негайне лікування без будь-якої затримки. У зв’язку з цим персоналізований пластир для загоєння ран у космосі матиме велику користь і є важливим кроком для подальшої персоналізованої медицини", - йдеться в описі дослідження.

Як повідомляв портал "Коментарі", вчені знайшли в космосі одразу два найбільш смертоносні об'єкти у Всесвіті.