Бензоколонка закривається. Експерт розповів про вражаючі наслідки атак на російські НПЗ

Протягом останнього часу дрони СБУ вдало атакували низку російських НПЗ і завдали Росії шалених втрат, заявив у Фейсбуці політтехнолог Олексій Голобуцький. Вирішити проблеми Кремль швидко не зуміє

Протягом останніх днів дрони СБУ вдарили по трьом нафтопереробним заводам "Роснєфті" в Самарській області. Мова йде про Новокуйбишевський, Куйбишевський та Сизранський НПЗ. Сумарно ці заводи переробляють на рік близько 25 млн тон нафти, а це — майже 10% всієї нафтопереробки РФ.

На наступний день, нагадує політтехнолог Олексій Голобуцький, дрони атакували Словʼянський нафтопереробний завод у Краснодарському краї. Удар знову був успішний - зафіксовано велику пожежу. Тобто, підкреслив експерт, СБУ системно знищує російські НПЗ, а ворог втрачає мільярди доларів: за останній час успішно атакували вже 12 нафтопереробних заводів Росії.

За словами Голобуцького, наслідки таких ударів для РФ невтішні. По-переш, вона змушена була повністю заборонити експорт бензину, бо вже відчуває його нестачу на внутрішньому ринку, де рекордно виросли ціни.

"Треба відзначити, що заводи не лише працюють на оборонку і забезпечують паливом російські війська, але і є ключовим джерелом доходів країни-бензоколонки. Гроші від нафтогазових доходів РФ направляє на війну та вбивство українців, тому НПЗ – законна ціль атаки",
- підкреслив Голобуцький.

По-друге, додає він, СБУ не випадково нарощує інтенсивність ударів по НПЗ саме перед посівною, адже попит на паливо-мастильні матеріали в цей період є найбільшим.

"Частково зірвана посівна зменшить ще один важливий експортний товар ворога — продовольство. РФ поставляє його за кордон, при цьому намагаючись знищити (в тому числі фізично) конкурентів на цьому ринку з України",
- додав політтехнолог.

Крім того, додав він, очевидно проходить ретельне планування операції: перед запуском дронів йде серйозний етап розвідки і збору інформації. Дуже точно вибрана ціль на самих НПЗ - ректифікаційні колони. Влучання туди зупиняє роботу всього НПЗ і для ремонту його потрібне західне обладнання та технології, які зараз офіційно неможливо ввести в РФ через санкції.

"Мова йде про складне і масивне обладнання, кількість виробників якого вкрай обмежена, що ускладнить обхід санкцій. Ймовірно, знадобляться місяці для відновлення заводів",
- додав експерт.

За його словами, ворог не може захистити свої об’єкти - ресурси його ППО теж обмежені. Прикрити НПЗ можна лише знявши ППО з фронту, бо перекидати його з Москви та Пітеру Кремль точно не буде.

Тобто, підсумував Голобуцький, РФ вже на цьому етапі операції відчула цілий комплекс наслідків від ударів дронів СБУ - збитки бюджету, ріст цін на внутрішньому ринку, проблеми з паливом перед посівною і т.д.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що РФ посилить захист своїх НПЗ на тлі ударів, які наносить Україна дронами.