Головна Новини Світ Росія Фільм Навального про Путіна: наскільки ефективне розслідування і як воно відіб'ється на президентові РФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Фільм Навального про Путіна: наскільки ефективне розслідування і як воно відіб'ється на президентові РФ

Експерти припускають, що навряд чи когось здивує нове розслідування Олексія Навального

21 січня 2021, 01:13 comments1174
Поділіться публікацією:

"Фонд боротьби з корупцією" Олексія Навального випустив розслідування про резиденцію в Геленджику, яка, ймовірно, належить президенту Росії Володимиру Путіну. "Коментарі" разом з експертами розбиралися, наскільки ефективні такі розслідування, а також, що може підкосити якщо не рейтинг Путіна, то його значимість серед "веж Кремля".

Фільм Навального про Путіна: наскільки ефективне розслідування і як воно відіб'ється на президентові РФ

Розслідування Навального про Путіна. Колаж: Д. Романюк/Comments.ua

Для кого цікаве розслідування

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що розслідування Навального цікаве для досить вузького кола осіб.

"Росія — станова держава, в якій діє своє світосприйняття. В принципі, як і Україна (скільки б наші політики не кричали про будівництво громадянського суспільства). Пересічний росіянин чудово знає, що Путін — дуже багата людина. Але сприймають це як належне і голосують за нього, бо теза В'ячеслава Володіна "Без Путіна немає Росії" дуже багатьма сприймається дуже буквально ", — пояснює експерт.

Костянтин Бондаренко упевнений: "Розслідування Навального (а точніше, злив інформації через Навального) — буря в склянці води, не більше. Колективний Захід уже намагався впливати на оточення Путіна з тим, щоб за допомогою санкцій дестабілізувати ситуацію. Не вдалося. Попросту тому, що Путін створив таку політичну систему, при якій все його оточення і вища чиновники в разі його відходу автоматично ув'яжуться в боротьбу за владу. І більшість з них виявляться при цьому в смертельній небезпеці".

Тому, підкреслює експерт, "вежі Кремля" можуть скільки завгодно боятися західних санкцій, але відходу Путіна вони бояться ще більше.

"Для них фактор Путіна — це фактор колективного виживання. І скільки б Навальний не публікував розслідувань — вони не в силах похитнути владу Путіна. Здається, на Заході цього не розуміють", — резюмує Костянтин Бондаренко.

Нічого дивного

Політолог Петро Олещук також сумнівається, що розслідування Навального вже когось дивують або шокують.

"Масштаби корупції серед російської еліти — загальновідомі. Але зараз у відео Навального з'явилися нові цікаві моменти, — зазначає політолог. — Зокрема, його заяви про "старого в бункері" перед арештом доповнюються ідеєю про шаленого і відірваного від реальності лідера з останнього відео-сюжету".

Петро Олещук думає, що мета всього цього не стільки звинуватити в корупції, скільки формувати образ божевільного диктатора — токсичного для всіх.

"Важко говорити, які це може мати наслідки. Російська політика залишається вкрай непублічною, — пояснює політолог. — Але не виключено, що частина еліти цілком може розглядати варіант "транзиту влади" за участю Навального як лідера опозиції — за зразком Єльцина 1991 року".

Раніше "Коментарі" писали, що Кремль прокоментував скандальний фільм Навального про "палац Путіна".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини