Скандал у Росії: Росавіація продала гелікоптери країнам, які передали їх Україні

Росавіація з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну продала майже 60 гелікоптерів за кордон. Частина з них потрапила в Україну.

Федеральна служба безпеки РФ провела розслідування та виявила несанкціонований продаж літаків та вертольотів країнам, які підтримують Україну у війні проти Росії. Росіяни продали 59 машин за кордон, а деякі російські гелікоптери та літаки тепер використовуються українськими силами на війні в Україні.

Про скандал в Росії повідомило російське видання "Известия", яке опублікувало матеріал з розслідуванням ФСБ.

"ФСБ порушила дві кримінальні справи - про недбалість та перевищення посадових повноважень - стосовно відразу кількох співробітників Росавіації. Їх підозрюють у тому, що після початку "СВО" вони незаконно вивели з-під російської юрисдикції 59 літаків та гелікоптерів", - повідомило видання.

Розслідування ФСБ встановило, що в період 2022 та 2023 року було продано 59 засобів, при чому, 8 одиниць потрапили до "недружніх" до Росії країн, які відкрито підтримують Україну. За даними слідства з’ясувалось, що Україна отримала щонайменше 3 гелікоптери Мі-8 та один літак Іл-76.

"Три вертольоти брали участь у "СВО" на боці противника, а Іл-76 здійснювали рейси з вимкненими відповідачами", - повідомили російські ЗМІ.

На інцидент з тим, що Росія продала свою військову техніку країнам, які передали її Україні відреагували у Кремлі. Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що обшуки ФСБ в Росавіації він не має права коментувати, а ці питання слід адресувати відповідним органам.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Росія зірвала контракт на поставку винищувачів до України.

Також "Коментарі" писали, що Австралія знищує вертольоти, які хотіла купити Україна.