Головна Новини Світ Росія Хворий Путін і можлива відставка: що стоїть за повідомленнями про його достроковий відхід
commentss НОВИНИ Всі новини

Хворий Путін і можлива відставка: що стоїть за повідомленнями про його достроковий відхід

Експерти розповіли, наскільки вірогідний достроковий відхід Путіна з поста президента РФ

9 листопада 2020, 12:52 comments2391
Поділіться публікацією:

Все частіше з'являється інформація, що 68-річний президент Росії Володимир Путін покине свій пост на початку наступного року через зростаючі побоювання за своє здоров'я. "Коментарі" дізналися в експертів, наскільки реальний достроковий відхід Путіна.

Хворий Путін і можлива відставка: що стоїть за повідомленнями про його достроковий відхід

"Найбільш ймовірна мета вкидань — дезінформація представників російського істеблішменту"

Політолог, доктор історичних наук Олена Галкіна вважає, що немає ніяких підстав вірити вкиданням про нібито погане здоров'я і швидкий відхід Путіна.

"Вони регулярно з'являються з 2014 року, як мінімум, — пояснює експерт. — Найбільш ймовірна мета вкидань — дезінформація представників російського істеблішменту. Мета — виявлення нелояльних і готових бігти з "титаніка". А в якихось випадках — змусити ймовірного противника приймати неправильні рішення".

На думку Олени Галкіної, в такому випадку вкидання може бути пов'язане також з несприятливим для Кремля політичним контекстом.

"Триває суд щодо МН17, розгляд щодо отруєння Навального (де чомусь головним спікером від РФ призначений глава СЗР Наришкін), відсутність успіхів в Білорусі, перемоги Азербайджану в Нагірному Карабасі. У такому інформаційному полі "хвороба" Путіна як тема для обговорення широкими народними масами виглядає переважніше для Кремля, ніж перераховане вище", — зазначає політолог.

"Путін давно загнав себе в такий стан, коли тільки довічне збереження влади може гарантувати йому свободу і життя"

Путін вже неодноразово поширював чутки про свій відхід від влади, в тому числі достроковий, нагадує експерт Міжнародного інституту демократій Євген Дикий. Насправді господар Кремля завжди залишався і робив "оргвисновки" щодо того, хто і як в його оточенні поводився в очікуванні звільнення трону.

"Ті, хто занадто радісно поспішали розділити спадок диктатора, зникали з великої політики. Ті ж, хто залишався вірними, попри чутки, отримували чергові "плюшки" від господаря. Зараз, швидше за все, відбувається чергове "тестування" кремлівської челяді на предмет вірності Сонцеподібному, — вважає Євген Дикий. — Адже підстави для сумнівів у Путіна є: в умовах західних санкцій у російських олігархів природним чином виникає спокуса "здати" старого диктатора, який все більше втрачає відчуття реальності та заганяє Росію в повну глуху ізоляцію. Це неминуче призведе до колапсу економіки. Тому олігархи ціною "царської голови" намагаються врятувати свій стан і активи на Заході".

Експерт прогнозує, що після обрання президентом США Байдена слід очікувати посилення режиму санкції проти РФ. Можливо — аж до конфіскації російських активів за кордоном.

"Тому спокуса позбутися Великого Пу стає все сильніше, — продовжує експерт. — Ось старий запеклий кагебешник і затіяв чергову "оперативну гру" на випередження, щоб вчасно виявити слабкі ланки кремлівської вертикалі й завчасно їх нейтралізувати. Путін давно загнав себе в такий стан, коли тільки довічне збереження влади може гарантувати йому свободу і життя. Кому б він не поступився троном, навіть найбільш вірному сьогодні наступнику, завтра цей наступник (ким би не був) виявиться перед необхідністю виправляти "напрацювання" Пу, налагоджувати зіпсовані їм відносини зі світом. І тоді ніхто не гарантує Путіну імунітет від Гаазького трибуналу або російського суду за військові та невійськові злочини".

А враховуючи, якою інформацією володіє президент РФ, і скількох людей це стосується, шансів дожити до суду у нього буде не так багато, впевнений Євген Дикий. Куди ймовірніше — "несподівана" смерть в камері.

Експерт резюмує: "Путін як виходець з КДБ прекрасно розуміє всю цю "політичну механіку" системи, яка його виростила — і яку він реанімував і зміцнив. Він буде триматися за владу довічно. Адже для нього збереження влади одно збереженню життя. А варіант "спокійної пенсії" абсолютно виключений".

Нагадаємо, в Росії представлений законопроект, що дає довічний імунітет від судового переслідування для Путіна.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

Поділіться своєю думкою!


Новини