Іран підставив Росію: що сталося

Іран не передав Росії пускові установки для своїх балістичних ракет

Передавши Росії балістичні ракети малої дальності Fath-360, Іран не відправив разом із ними мобільні пускові установки, необхідні для їхнього запуску, пише Reuters з посиланням на європейського дипломата, представника європейської розвідки та американського чиновника.

Американський співрозмовник агентства розповів, що Тегеран не поставив Москві пускові установки на момент оголошення США про передачу Росії іранських ракет. Представник європейської розвідки зазначив, що в Європі і не очікували, що Іран надасть РФ пускові установки.

Як зазначає видання, експерти назвали дві можливі причини відсутності пускових установок. Однією з них може бути план Росії з модифікації вантажівок для транспортування ракет. Інша версія - стратегічна спроба Ірану зберегти простір для маневру в переговорах із західними країнами для зниження напруженості.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг виступив проти того, щоб оборонні зусилля ЄС дублювали або конкурували з військовим Альянсом. Він заявив, що прагнення ЄС створити окремі командні структури та заплановані сили швидкого реагування ризикує відволікти ресурси від НАТО. "Чого ЄС не повинен робити, так це починати будувати альтернативні оборонні структури. Наприклад, інтервенційні сили", – сказав він.

Крім того, портал "Коментарі" розповідав, що до лав Сил оборони України через рекрутингові центри щомісяця долучаються близько 6,5 тисяч добровольців, розповів уповноважений Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець. "Показники рекрутингу в Cили оборони зростають з місяця в місяць. В середньому щомісячно по країні рекрутується 6,5 тисяч добровольців. Наші рекрутери готові надавати консультації та допомагати кожному знайти своє місце в армії", — зазначив він.