На саміт БРІКС у Росію можуть приїхати терористи

Терористи з руху "Талібан" можуть взяти участь у саміті БРІКС у Росії

Представники руху "Талібан", який контролює владу в Афганістані, надіслали заявку до Москви для участі в жовтневому саміті БРІКС, що відбудеться в Казані 22-24 жовтня. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на російські ЗМІ.

Таліби висловили бажання, щоб Афганістан на цьому заході представляв виконувач обов’язків віцепрем'єр-міністра, керівник політичного крила руху "Талібан" Абдула Гані Барадар. Заявку на участь було адресовано помічникові президента РФ Юрію Ушакову.

"Ми висловлюємо інтерес до участі в саміті делегації високого рівня, зокрема заступника прем'єр-міністра Афганістану Абдула Гані Барадара", - цитують талібів російські ЗМІ.

Рух "Талібан" захопив владу в Афганістані у 2021 році. Однак, Росія офіційно не визнала нове керівництво країни, і "Талібан" продовжує мати статус терористичної організації на території РФ. Попри це, російська влада підтримує контакти з талібами. У березні 2022 року Росія акредитувала першого афганського дипломата, який представляє уряд талібів, і представники руху брали участь у низці заходів на території Росії.

Організація БРІКС була заснована у 2009 році чотирма країнами - Бразилія, Росія, Індія та Китай. У 2013 році до групи країн долучилась Південна Африка. Після початку повномасштабної війни Росія почала активно використовувати БРІКС для зміцнення позицій на міжнародній арені. У 2024 році до організації приєднались Іран, Єгипет, ОАЕ та Ефіопія. Більшість країн членів БРІКС мають проросійську або нейтральну позицію щодо війни в Україні.

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що Азербайджан після візиту Путіна оголосив, що подає заявку на членство в БРІКС.

Також "Коментарі" писали про реакцію Китаю на рішення Туреччини приєднатись до БРІКС.