Обміняні російські строковики знову можуть прибути до України: яке рішення готує Кремль

Достроковий дембель не передбачений, перекидання російських юнаків під Курськ триває

Понад сто солдатів-строковиків, які нещодавно повернулися в РФ у рамках обміну військовополоненими, можуть знову відправити на війну проти України. Як інформує портал "Коментарі, про це пише російський опозиційний проєкт "Можем объяснить".

Журналісти зв'язалися з деякими сім'ями строковиків, які були звільнені українською стороною в рамках обміну військовополонених. Родичі одного хлопця розповіли, що юнаків повертають у військові частини за місцем служби, звідки обіцяють відпустити. Водночас, за даними юристів, така процедура в російському законодавстві не передбачена.

"За ідеєю, повинні дослужувати. У російському законодавстві не описано, що робити в таких випадках. Щоправда, у ст. 117 Женевської конвенції про поводження з військовополоненими йдеться про те, що жоден репатрійований не може бути використаний на дійсній військовій службі. Звідси можна зробити висновок, що Росія, як країна-учасниця Конвенції, повинна звільнити в запас строковиків", - говорить засновник "Школи призовника" Олексій Табалов.

Однак юрист сумнівається, що це станеться.

Як припускає голова проекту "Громадянин. Армія. Право" Сергій Кривенко, строковиків можуть звільнити за станом здоров'я.

"Треба проходити ВЛК, отримувати висновки і на цій підставі звільнятися... Якщо буде дано сигнал, оформлять як отримання травми, захворювання. Якщо не буде дана команда, їх залишать у частинах, і вони будуть дослужувати", - припускає правозахисник.

Кривенко нагадав, що в СРСР була ціла система перевірочних фільтраційних таборів для звільнених із полону. Зараз її немає, проте зі звільненими юнаками "напевно працюють ФСБшники" - колишніх військовополонених перевіряють, проводять відповідні опитування.

Водночас, як зазначає "Можем объяснить", Міноборони РФ, незважаючи на історію з полоном російських строковиків, не відмовилося від ідеї воювати саме такими силами - задіяти у війні проти України службовців строкової служби. За даними місцевих пабліків, тепер під Курськ відправляють строковиків з Іванова та Костроми.

Читайте також на порталі "Коментарі" - чи має Україна шанс посадити РФ за стіл переговорів: до чого тут Курська операція.