"Огидний" Небензя може піти на підвищення: що задумала РФ

У контексті можливих переговорів РФ хоче прибрати з публічної площини політиків та дипломатів, які асоціюються зі злочинами

Російські медіа розганяють чутки про майбутнє переведення "світоча російської дипломатії" Василя Небензі з ООН на посаду заступника міністра закордонних справ РФ.

Як каже політолог Олексій Копитько, подібні інсинуації виникають не вперше. Для самого Небензі це було б поверненням на позицію, яку він обіймав у 2013-2017 роках.

"Ворожити у тому, це підвищення, пониження, які завдання тощо. - сенсу немає. Формально це може бути підвищення, якщо відбудеться переведення на посаду першого заступника", - наголосив експерт.

За його словами, є лише один очевидний момент, якщо така перестановка станеться. Експерт підкреслив, що війна РФ проти України має кілька публічних осіб. Крім самого диктатора Володимира Путіна, це Сергій Лавров, Микола Патрушев, Сергій Шойгу та ряд дрібніших персонажів, серед яких Небензя – один з найпомітніших і найогидніших.

"Засування "осіб війни" на другий план навіть без втрати ними повноважень (а навпаки) – це зміна зовнішнього інтерфейсу та створення свого роду ширми. Нові люди, з ними можна говорити про щось нове або про те саме, але по-новому. Підстав стверджувати, що це доказ зміни політики РФ немає. Це може бути маркером, що РФ створює собі ще одну опцію, аби ефективніше морочити голову "міжнародній спільноті", - каже Копитько.

Але, додає він, якщо мають рацію автори найбільш негативних для РФ прогнозів про те, що у Кремля до кінця року закінчаться ресурси для ведення інтенсивної війни, то росвладі буде простіше входити в переговори з "новими особами", а не зі "старими огидними пиками" - символами військових злочинів.

Нагадаємо, портал "Коментарі" розповідав, що Небензя дуже часто видає маячні заяви про війну в Україні та безпідставно бреше.