ОПЕК разом із Росією збільшать видобуток нафти: чому держави ігнорують падіння цін

Падіння цін було викликане поширенням нового штаму та збільшенням попиту на ринку

Саудівська Аравія, Росія та інші провідні виробники нафти вирішили дотримуватися планів щодо збільшення пропозиції в січні наступного року, незважаючи на недавнє падіння цін, викликане побоюванням нового перенасичення ринку. Про це повідомляє CNN.

Угода була досягнута в четвер, 2 грудня, на зустрічі Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК) і ключових союзників, відомих як ОПЕК+. З кінця жовтня світові ціни на нафту впали більше ніж на 20%.

Ф'ючерси на нафту Brent, глобальний еталон, зросли приблизно на 70% з початку року, але почали падати в листопаді, коли Сполучені Штати та інші великі країни-споживачі нафти погодилися випустити мільйони барелів зі своїх стратегічних запасів, щоб спробувати охолодити ціни й запобігти подальшому посиленню інфляції.

Втрати прискорилися, оскільки в Європі зросла кількість випадків Covid-19, а штам Omicron став потенційною новою загрозою економічній діяльності.

У своїй заяві ОПЕК+ заявила, що продовжить аналізувати ситуацію з пандемією, уважно стежити за нафтовим ринком і готова внести "негайні корективи, якщо буде потрібно". Наступне засідання організація призначила на 4 січня.

Аналітики очікували, що ОПЕК+ призупинить збільшення видобутку на 400 000 барелів на день, заплановане на січень, з огляду на недавнє падіння цін і невизначеність щодо траєкторії пандемії та її впливу на попит на нафту.

Незважаючи на те, що падіння цін на нафту наразі може відштовхнути ОПЕК і Росію, їхній вплив на нафтовий ринок буде лише посилюватися в довгостроковій перспективі, оскільки їхня частка у світовому видобутку зросте.

Згідно з оцінками Міжнародного енергетичного агентства, до 2050 року на ОПЕК і Росію можуть припадати близько 58% світових поставок нафти в порівнянні з 46,5% минулого року, оскільки інші країни, включаючи Сполучені Штати, інвестують менше у видобуток. Також зростає тиск з боку інвесторів, спрямований на зменшення викидів вуглецю та подолання кліматичної кризи.

Як повідомляли раніше "Коментарі", нафта знизилася після закриття на найвищому рівні з жовтня 2018 року, коли галузевий звіт вказав на подальше скорочення запасів сирої нафти в США, що додало ознак швидкого посилення глобального ринку.