Підвищена радіація на кордоні з Росією: у Кремлі відреагували

Норвегія зафіксувала зміну рівня радіації поблизу російського кордону.

Речник Кремля Дмитрій Пєсков заявив, що російські спеціальні служби не виявили ознак підвищення рівня радіації поблизу кордону з Норвегією. Про це повідомляє портал "Коментарі" з посиланням на російські ЗМІ.

Дмитрій Пєсков під час брифінгу у Кремлі відповів на питання щодо сплеску рівня радіоактивного цезія-137, який зафіксували дві норвезькі станції радіоактивного моніторингу. За словами представника адміністрації Путіна, Росія не зафіксувала зміни рівня радіації.

"З боку наших відповідних служб жодних сповіщень щодо підвищеного вмісту тих чи інших ізотопів в атмосфері не було. Якихось сповіщень про загрози для здоров'я людей теж не було", - сказав Пєсков.

Нагадаємо, що Управління радіаційної та ядерної безпеки Норвегії (DSA) зафіксувало підвищений рівень цезію-137 у повітрі на двох фільтрувальних станціях поблизу кордону з Росією. За даними DSA, концентрація радіоактивного цезію була дуже низькою і не становила загрози для людей, однак показник перевищив звичайні дані, що спричинило занепокоєння.

Причинами підвищеного рівня радіації могли стати масштабні військові навчання РФ "Океан-2024", лісові пожежі під час яких вивільнився цезій-137, який був ввібраний деревами під час аварії на Чорнобильській АЕС. Також серед джерел радіоактивності міг бути російський полігон росіян на Новій Землі, де проводилися випробування крилатої ракети з ядерним двигуном "Буревісник".

Раніше портал "Коментарі" повідомляв, що американські дослідники виявили секретну базу росіян з ядерною зброєю.

Також "Коментарі" писали, що в Україні відповіли на ядерні погрози Путіна.