Путін дозволив пограбувати вечилезний металургійний комбінат у Маріуполі: кому він "дістався"

Росіяни повністю демонтували і відправили в РФ виробничу лінію вартістю 220 млн. доларів.

Російський диктатор Володимир Путін передав контроль над Маріупольським металургійним комбінатом імені Ілліча людям, близьким до глави Чечні Рамзана Кадирова. Про це повідомляє The Wall Street Journal. Згідно з повідомленнями, комбінат активно розграбовується.

Серед тих, хто контролює завод, є Руслан Геремеєв, родич сенатора Сулеймана Геремеєва, який є соратником Кадирова. Крім того, частку в компанії "ММК Ілліча", що керує комбінатом, отримав його син Валід Геремеєв. Розграбування заводу включає вивезення прокатних виробів до Росії, а також демонтаж і транспортування до РФ виробничої лінії вартістю 220 мільйонів доларів, встановленої на заводі незадовго до повномасштабного вторгнення.

"Він, а також заступник голови міністерства будівництва і ЖКГ Чечні Вахіт Геремеєв являються родичами сенатора Сулеймана Геремеєва, соратника Кадирова. При цьому, половину акцій OOO "ММК Ілліча", який наразі контролює завод, отримав його син Валід", - йдеться в повідомленні.

Раніше, восени 2022 року, московська торгова компанія вивезла із заводу продукцію на 380 тисяч доларів, а на початку 2023 року частину продукції експортували до Узбекистану. Частка комбінату, яка раніше належала Валіду Корчагіну, перейшла до Алаша Дадашова, керівника бійцівського клубу "Ахмат", пов'язаного з Кадировим.

"Пізніше частка Валіда Корчагіна перейшла до іншої людини, але її також пов'язують з Рамзаном Кадировим, - керівника московського бійцівського клубу "Ахмат" Алаша Дадашова. При цьому Геремеєви й надалі займаються заводом", - повідомляють в WSJ.

Незважаючи на розграбування, Вахіт Геремеєв, заступник міністра будівництва і ЖКГ Чечні, заявляв, що має намір відновити завод до 2026 року, хоча й визнавав, що на його території були закладені міни.